Danas štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, hoće li se u četvrtak pridružiti i fakulteti? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Danas štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, hoće li se u četvrtak pridružiti i fakulteti?

IHR/Varaždinske vijesti | 21.10.2019. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska je ponovno na nogama. Nakon štrajka u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske te cirkularnog štrajka po županijama, danas se ponovno štrajka u svim školama Hrvatske.

Sindikati ne pristaju na ponudu premijera o povećanju osnovice plaće u državnim i javnim službama za 6,12 posto zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod.  Iako bi se time povećale i plaće nastavnika i nenastavnog osoblja u školama, predstavnici sindikata u sustavu obrazovanja nezadovljni su jer se time ne rješava ono zbog čega su Hrvatsku digli na noge, a to problem koeficijenata u sustavu obrazovanja. Unatoč povećanju osnovice plaća, koeficijenti bi i dalje bili i dalje niži od ostalih koeficijentata u javnim i državnim službama.   

Dok se sada najavljuje angažiranje konzultantske tvrtke koja će analizirati koeficijente u državnim i javnim službama, sve je izgledniji štrajk i na fakultetima čiji zaposlenici također traže veće plaće  kroz povećanje koeficijenata. Njihov zahtjev odnosi se na povećanje koeficijenata za 6,11 posto, a nastavnim zvanjima za 3,5 posto. Osim toga, traže vraćanje koeficijenata složenosti poslova od tri posto koji im je oduzet 2013. godine svim zaposlenicima, ali i vraćanje ukinutog dodatka na plaće za vjernost u službi od 4, 8 i 10 posto. Rezultati mirenja  trebali bi se znati ovog utorka, a ne postigne li se dogovor, štrajk na fakultetima počet će u četvrtak 24. listopada.