Danas se obilježava Dan državnosti Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Danas se obilježava Dan državnosti

VV | 30.5.2022. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je Dan državnosti, dan koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izmjenama iz 2001. godine praznik Dan hrvatske državnosti 30. svibnja, koji se obilježavao od 1990., zamijenjen je datumom 25. lipnja, dok je 30. svibnja postao spomendan Dan Hrvatskog sabora. Istim izmjenama spomendan Dan Hrvatskog sabora 8. listopada proglašen je spomendanom Dana neovisnosti.

Od listopada 2019. Dan državnosti obilježava se 30. svibnja (praznik), 25. lipnja obilježava se Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

U Varaždinu su, uoči Dana državnosti, na varaždinskom groblju kod križa branitelja položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na poginule i nestale branitelje, ta civilne žrtve Domovinskog rata. Zajednički vijenac su u pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde položili su župan Anđelko Stričak i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan. Počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, te predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata. Tom prigodom predsjednica Gradskog vijeća i varaždinski župan građanima su čestitali Dan državnosti.

Označeno u