Danas promjenjivo, povremena kiša, ujutro svježije, a danju malo toplije Foto: ilustracija

Danas promjenjivo, povremena kiša, ujutro svježije, a danju malo toplije

Varaždinske vijesti/HRT | 12.5.2023. u 09:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

"Sljedećih tjedan dana teško je izdvojiti onaj kad kiše neće biti barem ponegdje. Mjestimice obilnija ponovno je vrlo vjerojatna u nedjelju, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, a valja upozoriti i na gdjekad jako i olujno jugo, posebice u nedjelju te vjerojatno u utorak. Temperatura zraka bit će i dalje uglavnom niža od uobičajene za sredinu svibnja, ali uz povremena sunčana razdoblja ipak viša nego tijekom četvrtka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči jučerašnjeg "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, a prenosi portal HRT-a.

 "U petak na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito poslijepodne, kada mogu biti izraženiji. Puhat će slab do umjeren, uz nestabilnosti povremeno i jak jugoistočni i istočni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 18 i 20 °C.

Manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne pretežno oblačno, povremeno s kišom. Poslijepodne sunčana razdoblja, ali i dalje mogućnost kiše pa i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo uz sunčana razdoblja, ali i veliku vjerojatnost za povremenu kišu, osobito u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. I u gorskim krajevima povremeno kiša, uz mogućnost i izraženijih pljuskova, osobito u Lici. Vjetar većinom slab, na moru do umjeren, ujutro uz obalu bura, zatim južni vjetar i jugo. Najviša temperatura zraka između 17 i 19 °C, u gorju od 12 do 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova koji lokalno mogu biti izraženiji, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar umjeren južni i jugo, ponegdje i jugozapadni, a more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka između 17 i 21 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske. Pljuskovi će biti češći u prvom dijelu dana, a sunčanije poslijepodne. Puhat će umjereno, na krajnjem jugu i jako jugo, prema otvorenom moru i južni vjetar."

I dalje nestabilno

"I do kraja tjedna na kopnu valja računati na povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U nedjelju kiša mjestimice obilnija te hladnije, a češća sunčana razdoblja vjerojatnija su početkom sljedećeg tjedna.

Promjenjivo će biti i na Jadranu, uz česte lokalne pljuskove, osobito u nedjelju moguće i izraženije. Puhat će jugo, u nedjelju i jako, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, a prenosi portal HRT-a.