Danas čak 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najveći jednodnevni broj zaraza do sada

VV | 10.7.2020. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038, objavio je to danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.
 
U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.