Dan svjesnosti od opasnosti od mina: Zbog straha od sankcija, građani ih odlažu u prirodu

M.P./Varaždinske vijesti | 6.4.2018. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Policijska uprava varaždinska u srijedu je u suradnji s Gradom Varaždinom obilježila 4. travnja, Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Na Franjevčkom trgu tako je organiziran preventivni štand na kojem su građani razgledavanjem izloženog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te razgovorom s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu mogli dobiti informacije o dosadašnjim aktivnostima te mogućnostima dragovoljne predaje ilegalnih sredstava. Istovremeno je u palači Herzer policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU varaždinske Nino Trakoštanec održao predavanje na temu opasnosti od minskoeksplozivnih sredstava kojem su nazočili i načelnik policije Predrag Benčić i njegovi suradnici, predstavnica Grada Marijana Cindrić te predstavnici braniteljskih udruga.

Kako je tom prilikom istaknuo, MUP na području svih policijskih uprava, pa tako i PU varaždinske, kontinuirano od 2007. godine provodi Nacionalni preventivni projekt „Manje oružja-manje tragedija“. Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja kako bi se izbjegle moguće tragedije.

- Unatoč tome što se bilježi trend smanjenja količina predanog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, evidentno je da građani i dalje u svojim kućama, stanovima, skladištima, vikendicama i drugim prostorima, drže opasna sredstva. Koliko to može biti opasno svjedoči i primjer tzv. Ljevaoničkih bombi, koje je za vrijeme Domovinskog rata izrađivalo poduzeće MIV Varaždin. Takve su bombe za vrijeme rata ispunile svoju svrhu, no kako su punjene gospodarskim eksplozivom čiji je vijek trajanja do godinu dana, danas nakon 20 godina, takve su bombe „opasne i za pogledati“, a kamoli čuvati u svojim prostorima - istaknuto je na predavanju.

Srećom, na području Varaždinske županije nema minsko sumnjivih područja no još uvijek postoje privatni arsenali i kolekcije za koje pojedinci ne znaju kako ih sigurno i bezbolno riješiti. Najveći je problem što iz straha od sankcija takva sredstva odlažu na mjesta u prirodi i time stvaraju još veću opasnost za slučajne prolaznike. Najčešća takva mjesta su rijeke, potoci i jezera, divlji deponiji i šume.

Zahvaljujući dobroj suradnji s lovcima koji o pronađenim opasnim sredstvima odmah dojavljuju policijskim službenicima, takva su sredstva, pravovremeno i na siguran način izuzeta i po potrebi uništena. Usto, braniteljske su udruge preko svojih članova pozivale građane na svojem području na dragovoljnu predaju opasnih sredstava.

- Pritom je posebno važno naglasiti da građani oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i dalje mogu predati bez straha od ikakvih sankcija. Građane pozivamo da se slobodno obrate policijskim službenicima u policijskim postajama ili pozivom na broj 192 i koji će uz zajamčenu diskreciju dogovoriti da se na kućnu adresu uputi stručni i osposobljeni policijski službenik koji će preuzeti takva sredstva. Apeliramo da se sredstva ne donose osobno u prostorije policije kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja - kažu iz varaždinske policije.

Galerija slika