DAN POLJA KRUMPIRA Ukupni prinosi na pokusnom polju 30 posto manji nego lani

J.Š./ Varaždinske vijesti | 2.8.2021. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

Budući da su zahtjevi tržišta svake godine sve veći, a vremenski uvjeti sve ekstremniji, potrebno je saditi sorte koje će istovremeno zadovoljiti tržišne zahtjeve i koje će biti otporne na loše vremenske uvjete i anomalije. Upravo s tim ciljem poduzeće Desyre d.o.o. iz Nedeljanca, u vlasništvu obitelji Hladika na pokusnom polju sadi eksperimentalne sorte krumpira. Rezultate prinosa predstavila je u petak, 30. srpnja, svojim poslovnim partnerima, proizvođačima i distributerima krumpira, predstavnicima trgovačkih lanaca i jedinica lokalne samouprave te drugim gostima, organizirajući već tradicionalni Dan polja krumpira.

Najbolje sorte Colomba, Hermosa i Camelia

- Ove smo godine zasadili 15 sorti krumpira na pokusnom polju površine pola hektara. Od toga dio je standardnih sorti koje već dulje vrijeme sadimo, a dio su nove sorte. Cilj je usporediti jesu li nove sorte bolje od standardnih ili nisu - pojasnio je Marko Hladika, dipl.ing.agr, direktor tvrtke Desyre, dodajući da su među prisutnima na manifestaciji bili i predstavnici nizozemske tvrtke HZPC, proizvođači sjemenskog krumpira s kojim tvrtka Desyre surađuje već 30 godina.

Na pokusnom polju najveći su prinos od bijelih sorti dale Colomba i to 59 tona po hektaru, Hermosa 49 tona po hektaru i Camelia 54 tone po hektaru, dok od crvenih sorti najveći je prinos, od 45 tona po hektaru, imala sorta Memphis.

Koje je još teškoće ova sušna godina proizvođačima krumpira donijela čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Video sadržaj