Dan otvorenih vrata u novomarofskoj bolnici: Građanima ukazali na važnost palijativne skrbi

| 8.6.2018. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

Predavanjima i okruglim stolom u prostorima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof održan je danas "Dan otvorenih vrata".

- Cilj je ovog događaja prikazati građanima grada Novog Marofa, ali i ostalim gostima važnost i vrijednost palijativne skrbi – rekla je organizatorica dr.sc. Marijana Neuberg koja je održala predavanje pod nazivom „Pravilan pristup palijativnom pacijentu, njegovoj obitelji i prevencija diskriminacije“.

- Želja nam je ovakvim aktivnostima umanjiti stigmu i strah od palijative i umiranja -  rekla je  Neuberg, dodajući da je najvažniji cilj ukazati na stručnost, profesionalnost i  kompetentnost svih djelatnika Službe koji skrbe za palijativne bolesnike i njihove obitelji.

- Možemo reći da je ideja začetnice palijativne skrbi Cicely Saunders: “Ne životu više dana, već danima više života.“ i misao vodilja provedene edukacije, ali i cijelog projekta – zaključila je  Neuberg.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_3.JPG

Održan je i okrugli stol za djelatnike Službe, sve posjetitelje, obitelji palijativnih bolesnika, umirovljenike grada Novog Marofa, volontere udruge „Srce“ i studente studija Sestrinstva Sveučilišta Sjever. Na okruglom stolu i radionici pod nazivom: „Zašto volontiram?“ volonteri udruge „Srce“ ispričali su svoja iskustva te naglasili neizostavnu ulogu volontera kao oslonca i pomoć oboljelom i njegovoj obitelji u stvaranju ugodne atmosfere.

Kristina Matijašec, jedna od osnivačica Udruge srce i dugogodišnja volonterka, istaknula je da oni svojim aktivnostima, empatijom i sugestijama mogu pomoći drugima. Cilj im je zbližiti se s obiteljima bolesnika i kasnije kada se dogodi najgore opet im pomoći utjehom i savjetima.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_2.JPG

- Uključila sam se još dok sam bila u radnom odnosu. Djelatnost ove udruge za palijativnu skrb i pomoć posebno me se dojmila jer sam i kroz svoj život imala situacija da netko bliži mora otići i proživljavala te situacije i smatram da kroz rad ove naše Udruge možemo pomoći onima čiji su najmiliji u toj zadnjoj životnoj fazi – rekla je  Matijašec, dodajući da stvaranjem ugodne bolničke atmosfere, uređenjem bolničkog okoliša omogućuju bolesnicima da se osjećaju kao „kod kuće“.

- Za blagdane ih posjećujemo da im barem malo približimo ugođaj blagdana. Moramo pokazati razumijevanje jer svi ćemo doći u zadnju fazu života i treba od malih nogu učiti da se ta životna faza prihvati kao nešto što je datost – rekla je Matijašec.

Važnost obitelji kao partnera u skrbi palijativnog pacijenta naglasila je Tamara Milak Hajduk, koja je podijelila svoje dugotrajno i iznimno pozitivno iskustvo s palijativom te djelatnicima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

- Moram reći da mi je bolničko osoblje postalo druga obitelj. Bez ikakvog drugog interesa to tvrdim. Svi su doprinijeli da se osjećamo kao ljudi s dostojanstvom, bez obzira na dijagnozu. Njihova briga, angažman u bilo kojem pogledu, bez ograničenja posjeta stvarno je bila velika – rekla je Milak Hajduk čiji je otac osam godina živio u novomarofskoj bolnici.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_4.JPG

Kako je naglašeno na Danu otvorenih vrata, potrebno je naglasiti da je palijativna skrb pristup kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema, a bolesniku se pristupa kao osobi sa svim svojim posebnostima.

„Dan otvorenih vrata“ organiziran je u sklopu provedbe projekta „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof", koji se financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020 , a čija je vrijednost 51.555.381,06 kuna

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci