Dan ljubaznosti u prometu u petak 21. listopada Foto: PU varaždinska / arhiva

Dan ljubaznosti u prometu u petak 21. listopada

VV | 20.10.2022. u 10:20h | Objavljeno u Aktualno

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin već tradicionalno u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske provode akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Ove će se godine akcija provoditi povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa u petak 21. listopada od 9:30 do 11:30, a njome će se obuhvatiti najfrekventniji pješački prijelazi u blizini centra grada Varaždina.

Cilj je akcije uspostaviti tolerantniji odnos između vozača i pješaka, odnosno potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Raskrižja na kojima će učenici bilježiti savjesne vozače su:

ULICA STANKA VRAZA – HALLEROVA ALEJA

ULICA ZRINSKIH I FRANKOPANA – KAPUCINSKI TRG

ULICA STANKA VRAZA – GRABERJE

TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA – ULICA FRANA KURELCA

ULICA AUGUSTA CESARCA – ANINA ULICA

ULICA KRALJA PETRA KREŠIMIRA IV – ULICA PETRA PRERADOVIĆA

KAPUCINSKI TRG – ULICA TOME BLAŽEKA

ULICA STANKA VRAZA – ULICA BRAĆE RADIĆ

Učenici će biti prepoznatljivi po žutim prslucima. Na odabranim prijelazima bilježit će podatke o savjesnim i nesavjesnim postupcima vozača te dijeliti letke s apelom za ljubazno ponašanje prema pješacima. Nakon završenog bilježenja podataka i odabira određenog uzorka vozača koji su pravilno postupali u prilazu pješačkom prijelazu, odabrat će se najsavjesniji vozači grada Varaždina za koje će biti osigurane nagrade.

Akcija će se provesti pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, uz suradnju Policijske uprave Varaždinske, Turističke zajednice grada Varaždina i HAK-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, obilježit će 3. Nacionalni dana sigurnosti cestovnog prometa, u petak, 21. listopada u 10:30 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu.

Riječ je o središnjoj aktivnosti koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH provodi u ime Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, u sklopu kampanje "U modi su nova pravila", a čiji su ciljevi građane pravovremeno informirati i educirati o pravilima za vozače i upravljanje novom kategorijom vozila tzv. osobnim prijevoznim sredstvima te osvijestiti o nužnosti njihovog pridržavanja.

Naime, stupanjem na snagu posljednjih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvedena je nova kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva – koja uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih vozila te su propisana pravila za upravljanje njima.

Cjelokupno će događanje trajati od 10 do 14 sati, uz interaktivni informativni centar i edukativne aktivnosti za građane.