Damir Habijan i Mario Šiljeg tijekom radnog posjeta državnog tajnika Foto: Varaždinske vijesti

Damir Habijan uoči prosvjeda: Građani imaju pravo prosvjedovati

Varaždinske vijesti | 25.4.2019. u 19:09h | Objavljeno u Aktualno

Nezadovoljstvo građana na situaciju s balama i dalje ne jenjava, što dokazuje i činjenica da će se u petak po treći puta ove godine prosvjedovati na glavnom trgu ispred Gradske vijećnice, iako, kako tvrde organizatori prosvjeda, ovaj novi prosvjed je vezan uz pritiske aktualne vlasti na predstavnike Facebook grupe "Varaždinsko smeće". Varaždinske vijesti su tako postavili upit državnom tajniku Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike Mariju Šiljegu, koji je danas bio na radnom posjetu u Varaždinu (Črnec Biškupečki, Brezje, Gornji Kućan, Poljana Biškupećka), koliko dugo se još mora čekati konačno rješenje bala na ulazu u grad Varaždin, iako se već prethodno "preuranjeno" slavilo da je rješenje na vidiku.

- Ja u ime ministarstva mogu reći da naše ministarstvo ozbiljno pristupa rješenju problema bala u Varaždinu jer smo u financijskom planu našeg fonda osigurali sredstva 20 milijuna kuna koja čekaju lokalnu samoupravnu zajednicu da počnu trošiti ta sredstva, a u projektima smo osigurali još 12 milijuna kuna, što znači ako počnu radovi po onom planu kojeg mi želimo u ministarstvu, da će rebalansom proračuna biti osigurana dodatna sredstva. Mi računamo da će lokalna samouprava učiniti ono što od njih očekujemo, što ne znači da ništa ne radu po tom pitanju, a mi smo napravili sve što smo mogli u ovom trenutku - rekao je Šiljeg.

Unatoč tome došle su nove komplikacije, proces javne nabave je zaustavljen zbog potrebe nove analize otpada u Brezju, a predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan koji je također prisustvovao na današnjem radnom posjetu, stavlja odgovornost o sljedećim koracima zbrinjavanja otpada na tvrtku Varkom s kojom je potpisan jedan od spornih ugovora od prije 10-ak godina.

- Gradsko vijeće je donijelo odluku o stavljanju van snage odluke o najpovoljnijem ponuditelju za zbrinjavanje otpada. Ono što je u našoj ingerenciji smo napravili, donijeli smo odluku. Što se tiče samog raskida ugovora, Varkom je taj koji mora to raskinuti, a ne Grad Varaždin. Ne možemo nekome nalagati što da radi, možemo samo predlagati. Tako da je na Varkomu da to napravi - rekao je Habijan na današnjem radnom posjetu državnog tajnika i podržao sutrašnji prosvjed građana pred Gradskom vijećnicom.

- Mislim da građani apsolutno imaju pravo izraziti svoje mišljenje u skladu i granicama demokratske prakse. Svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje. Ovo je 21. stoljeće i demokracija - rekao je Habijan.

2.jpg

Označeno u