Damir Habijan, skriven iza saborskog imuniteta, kleveće kazališnu umjetnicu Kseniju Krčar

Varaždinske vijesti | 18.10.2021. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno

Damir Habijan je u intervjuu Varaždinskim vijestima objavljenim pod naslovom „Habijan: HDZ u Varaždinu nije ni izdaleka još završio svoj posao!“ objavljenim 16. listopada 2021. godine na web stranicama Varaždinskih vijesti (https://www.varazdinske-vijesti.hr/aktualno/habijan-hdz-u-varazdinu-nije-ni-izdaleka-jos-zavrsio-svoj-posao-52412) iznio niz neistina, klevetničkih navoda i zlonamjernih tvrdnji vezanih uz moje ime i moje djelovanje u radu aktualnog sastava Kazališnog vijeća, u čijem radu od 2019. godine sudjelujem kao predstavnica dramskih umjetnika, u skladu s odredbama Zakona o kazalištima i Statutom HNK u Varaždinu, te je nanio štetu mom ugledu i časti.

Damir Habijan optužio me da su navodne „ambicije Ksenije Krčar“ jedan od uzroka „problema međuljudskih odnosa“ u kazalištu koji traju „godinama“.

To je potpuna i gruba neistina.

Prije svega, moje „ambicije“ vezane su uz osiguravanje prava na dostojanstven rad u profesionalnim uvjetima koji mi se već godinama uskraćuje o čemu postoje i pisani tragovi u unutrašnjim dokumentima kazališta. Moje djelovanje u Kazališnom vijeću nije plod neke tajanstvene „ambicije“ već sam u to tijelo izabrana u skladu sa zakonom, kao predstavnica dramskih umjetnika, na dan 8. travnja 2019. godine te je moj mandat na isteku i neću se više kandidirati.

Molim gospodina Habijana da pobliže objasni kako je želja za radom i to radom u profesionalnim uvjetima „ambicija“, kojoj pridodaje negativni kontekst, te na koji način takva „ambicija“ može izazvati „probleme u međuljudskim odnosima“.

Tu izjavu i takvo grubo izvrtanje činjenica od strane Damira Habijana smatram klevetničkima odnosno pokušajem da žrtvu narušenih međuljudskih odnosa iz politikantskih razloga pretvori u krivca. Zadatak i odgovornost razrješavanja eventualnih međuljudskih problema u kolektivu ima intendantica te je Habijanova izjava najobičnije prebacivanje te odgovornosti kojim je ozbiljno naštetio mojem ugledu i duševnom miru.

Jednako je netočno njegovo povezivanje mojih nepostojećih i potpuno iskonstruiranih „ambicija“ s javnim istupima platforme „Budimo grad“ u vezi HNK u Varaždinu. Nisam dio platforme, nisam njihova aktivistkinja, a niti je moje djelovanje u Kazališnom vijeću počelo s njihovim pojavljivanjem na političkoj sceni ili promjenom vlasti u lipnju 2021.

Pune dvije godine kontinuirano sam upozoravala na niz nepravilnosti u poslovanju kazališta, ali i na ozbiljnu marginalizaciju dijela zaposlenih umjetnika što je vidljivo iz svih javno dostupnih zapisnika sa sjednica Kazališnog vijeća te, posebice, iz audio snimki sjednica. Zbog toga sam bila kontinuirano vrijeđana, ušutkavana i omalovažavana od strane bivše, nezakonito izabrane predsjednice Kazališnog vijeća Otilije Cvetko (iz redova Habijanove stranke), ali i gostiju na sjednicama te sam ispriku čak bila primorana potražiti i dobiti – tužbom.

Nadalje, Damir Habijan je izjavio da su „glumci nezadovoljni“. To također nije točno. Nezadovoljstvo radom Kazališnog vijeća iskazao je samo dio glumaca, dok je dio kolega dao pisanu podršku tom zakonito izabranom tijelu.

Isto tako, izjava da „programa nema“ također je potpuno netočna.

Intendantica je program predložila na 29. sjednici Kazališnog vijeća, održanoj 17. kolovoza 2021. te je on na temelju njezinog prijedloga jednoglasno usvojen.

Prijedlog programa su, na temelju radnog zadatka intendantice, za intendanticu izradili dramski umjetnici kojima je to u opisu posla, a prijedlog nije imao izraditi tko drugi s obzirom da HNK u Varaždinu punih osam godina nakon dobivanja nacionalnog statusa nema sistematizirano i popunjeno radno mjesto umjetničkog ravnatelja koje je kao obavezno propisano Zakonom o kazalištima.

I na kraju, Damir Habijan je izjavio da je Kazališno vijeće „u srpnju prihvatilo financijsko izvješće“.

Točno je da je Kazališno vijeće na svojoj 28. sjednici, održanoj 26. srpnja 2021. godine Izvješće o financijskom i programskom poslovanju za prvih šest mjeseci 2021. godine usvojilo, ali uz „ozbiljne prigovore“.

Zapisnik, odnosno odluka kojom se izvješće usvaja te jasno istaknuti „ozbiljni prigovori“ javno su dostupni svima pa i gradskom vijećniku i saborskom zastupniku Habijanu na poveznici: https://www.hnkvz.hr/wp-content/uploads/2021/07/Zakljucci-i-dnevni-red-28.-sjednice-26.7.2021..pdf

„Ozbiljni prigovori“ se odnose na obavljanje poslova bez ikakve pravne osnove odnosno ugovora, nedostavljanje bilo kakvog izvješća o investicijama odnosno obnovi unutrašnjosti zgrade HNK te manjkavosti na temelju izostanka prikaza uspjeha odnosno recepcije predstava u stručnoj javnosti.

Ksenija Krčar,
kazališna redateljica