Damir Habijan: "Ima li uopće smisla voditi ovako dugotrajne postupke?"

| 26.10.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Imajući u vidu sve istaknuto u godišnjem izvješću EK, nitko ne može osporiti vidljivi i stvarni napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije i zaštiti načela vladavine prava, naglasio je u Hrvatskom saboru Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, osvrćući se uime kluba HDZ-a na Godišnje izvješće o vladavini prava u EU Europske komisije tijekom izlaganja koje je izazvalo pozornost, iako je trajalo pet minuta jer je, zbog protuepidemijskih pravila, skraćeno vrijeme koje ima svaki zastupnički klub na početku zasjedanja.

U ovom roku teško je reći sve bitno o nekoj temi, pogotovo kada se radi o borbi protiv korupcije i zaštiti načela vladavine prava. Stoga sam se usredotočio samo na ono što je EK ocijenila pozitivnim, odnosno zabilježeni su određeni pomaci. Prvenstveno se to odnosi na Nacionalnu strategiju borbe protiv korupcije te prateće, dvogodišnje akcijske planove s propisanim antikorupcijskim mjerama po određenim segmentima, čije je provedba sada došla na 88 posto od utvrđenog, dok je iz akcijskog plana 2015./2016. provedeno 44 posto mjera, nakon toga 56 posto. To su napreci koje je primijetila i Europska komisija, iako još ima prostora za rad.

Nadalje, ukazao sam da se radi na novoj, desetogodišnjoj Nacionalnoj strategiji borbe protiv korupcije, kao i novoj strategiji za civilno društvo, a zadnjih godina smanjuje se broj neriješenih predmeta. Međutim, upozorio sam i da sudski postupci kod nas dugo traju, što je utvrdila i EK, a što je po mom mišljenju kao odvjetnika, možda i najveći problem.

Kako postići to da se poštuju prava stranaka u postupku, a da sudski postupci završavaju u primjerenijim rokovima, što aktualna Strategija borbe protiv korupcije 2015. do 2020. nije čak ni percipirala kako problem, vjerojatno zato što u vrijeme njezinog nastajanja nismo mislili da će „krupni“ postupci toliko trajati?

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u