Dalibor Vrček, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja: "Na 3000 tovljenika, jedan zaposlenik!"

Ivica Kruhoberec | 17.1.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Svinjogojstvo je za mene kao i svaka druga grana poljoprivrede, odnosno gospodarstva: posao u kojem se treba prilagoditi vremenu u kojem živiš i što više to uspijevaš, rezultati su vidljiviji, veli nam Dalibor Vrček, novi predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, krovnog svinjogojskog udruženja u Hrvatskoj, koje okuplja svinjogojce iz osam županija: Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vinkovačko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke.

U svinjogojstvu je od malih nogu, budući da mu je i otac imao farmu u Črncu, koju je pokrenuo s deset te došao do 25 krmača. Nastavio je tu gdje je otac započeo, pokrenuo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje razvija s obitelji iz godine u godinu. Stoga se nije planirao kandidirati za predsjednika SUS-a, iako su ga pitali o tome. Međutim, tijekom skupštine udruge u Novoj Gradišci ipak se odlučio kandidirati.

- Imali smo jednog kandidata, kolegu iz Slavonije. U sat vremena odlučio sam se i ja kandidirati, kratko sam se predstavio i mislim da je to predstavljanje presudilo. Želja mi je bila unijeti malo poduzetničkog i optimističnog duha sa sjevera Hrvatske, veli Vrček, koji je na tajnom glasovanju predstavnika udruga dobio 22 od 31 glasa, pri čemu je dosta glasova iz Slavonije, što mu je osobito drago.

Broj predstavnika udruženja, kako pojašnjava, ovisi o broju članova, a samo u varaždinskom svinjogojskom udruženju ima ih dvjestotinjak.

- Iako se na natječajima nude potpore za međusobna povezivanja u proizvođačke organizacije, svinjogojci u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali prednosti udruživanja, koje je u zemljama članicama EU već više generacijska praksa i donosi rezultate, ukazuje.

To je, kako dodaje, jedan od razloga što pada broja malih proizvođača svinja, dok raste broj velikih proizvođača...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u