Čuveni glazbeni pedagog Marijan Zuber dobio svoju ulicu u Varaždinu

VV/MH | 30.9.2020. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno

U čast lepoglavskom glazbenom pedagogu Marijanu Zuberu, dio dosadašnje Bakačeve ulice, i to onaj između Šenoine (gradske tržnice) i Gajeve ulice, postao je prošle srijede „Prolaz Marijana Zubera“. Ovo preimenovanje, kako je najavio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, samo je jedno u nizu nadolazećih preimenovanja ulica u čast značajnim varaždinskim kulturnim ličnostima.

- Ovaj dio ulice, između Bakačeve i Šenoine, zapravo nije nosio naziv Bakačeva, već je ostao neimenovan. Na inicijativu naših glazbenika ova ulica je sada imenovana po profesoru Marijanu Zuberu. Na ovaj način smo simbolično započeli s postavljanjem svih tabli i drago mi je da smo započeli s profesorom Zuberom, rekao je Čehok.

Davor Bobić, varaždinski skladatelj i osvajač Porina, se prilikom svečanosti osvrnuo na životna iskustva vezana uz profesora Marijana Zubera.

- Profesor Zuber je jako vodio brigu o mladim glazbenim talentima. Kada sam se vratio sa studija iz SSSR-a primio sam od njega veliku podršku. On je kao pravi Varaždinac zastupao mene kao mladu osobu koja se tek treba profilirati u glazbenom svijetu. Meni je podrškabila izrazito bitna. Sjećam se susreta u njegovoj kući, uvijek sam bio jako ponosan i sa strahopoštovanjem prilazio njemu. Imao je nevjerojatnu dobrotu i nevjerojatnu otvorenost za sve ljude.- prisjetio se poznati skladatelj Davor Bobić.

Zbog Kapela Paulina Warasdin je pod ravnanjem Zdenka Kušćera uveličao događaj pjesmom Moj kraj. Zbor je inicirao imenovanje ulice po Marijanu Zuberu koji je bio iznimno cijenjen i poštovan i u čiju čast zbor već drugu godinu organizira festival zborova Zuberfest.

Na postavljanju ploče u čast pokojnom profesoru Marijanu Zuberu, jednom od najistaknutijih hrvatskih glazbenih pedagoga, dugogodišnjem ravnatelju varaždinske glazbene škole zaslužnom za razvoj glazbenog amaterizma u Varaždinu i cijeloj zemlji u ime obitelji zahvalila je kćer Renata Vitković Zuber.

- Meni kao njegovoj kćerki ovo znači stvarno mnogo. Život profesora Zubera pridružio se svim ljudima koji su pridonijeli tome da bi se Varaždin stvarno mogao nazvati „gradom kulture“. To je zapravo ono najljepše. – kratko se zahvalila kćer Marijana Zubera svim prisutnima.

Galerija slika