Ljestvica najnegativnijih političara Foto: Hrt.hr

CRO Demoskop: HDZ i SDP izjednačeni, Živi zid ispred Mosta

VV/Hrt.hr | 6.5.2016. u 16:54h | Objavljeno u Aktualno

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda pada izborne potpore Mostu uz istodobni rast Živog zida, te gotovo izjednačenost HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice stranačkih preferencija, piše Hrt.hr.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5%, a SDP je drugi s 29,2%. Na treće se mjesto nakon osam mjeseci vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto. Tako je Most najveći postizborni gubitnik, a Živi zid dobitinik.

Kad je riječ o dobitnicima u ovu bi se skupinu mogle svrstati još četiri stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto), Stranka BM 365 (1,6 posto) i HSLS (1,3 posto).

Na vrhu je ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 20,7 posto. Aktualni premijer Tihomir Orešković na drugom je mjestu s izborom od 12,5 posto. Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu. Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto. Slijede Josip Leko s izborom od 3,8 posto i Tonino Picula s 3,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (34,3%) i Zoran Milanović (26,4%).