CRNE PROGNOZE Mjenjačnice pred nestankom zbog uvođenja eura Foto: Ilustracija/Pexels

CRNE PROGNOZE Mjenjačnice pred nestankom zbog uvođenja eura

Martin Novosel | 14.2.2022. u 17:08h | Objavljeno u Aktualno

Dosta se polemika u javnom prostoru vodi oko toga je li dobro što uvodimo valutu euro umjesto da zadržimo kunu, a prošle godine su pripadnici konzervativnih stranaka čak imali i referendumsku inicijativu koja se protivila uvođenju eura, ali na kraju nije uspjela sakupiti dovoljno potpisa.

I dok se velik broj ekonomista uglavnom slaže da će euro donijeti više dobroga, nego lošega, jedna stvar je gotovo sigurna, a to je da će se destkovati jedna cijela branša poslovanja u Hrvatskoj. Mjenjačnice. Hrvatska ima oko 10 tisuća zaposlenih osoba u ovoj specifičnoj branši, a promjena s eura na kune će zasigurno značajno poharati ovo poslovanje.

Među njima su i mjenjačnice Exclusive Changea koji imaju svoju podružnicu na lokaciji u Lumini shopping centru u Varaždinu, a čiji direktor Gábor Sőregi je ujedno i predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača koji ima crne prognoze u jeku uvođenja eura.

- Udio poslovanja u našim mjenjačnicama vezana za razmjenu eura je oko 87%, što znači da očekujemo pad poslovanja koji će biti u skladu s prethodno spomenutih 87% - objašnjava Sőregi.

Najveća je briga oko zaposlenika jer čak 10 tisuća njih trenutno ima zaposlenje u ovom trenutku u mjenjačnicama, a sasvim sigurno će uslijediti veliki broj otkaza i odlazaka na burzu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...