Covid-potvrde u OB Varaždin: 75% djelatnika je cijepljeno, ostali se testiraju Foto: VV arhiva

Covid-potvrde u OB Varaždin: 75% djelatnika je cijepljeno, ostali se testiraju

| 5.10.2021. u 11:26h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin spremno su, kako kažu, dočekali uvođenje Covid-potvrda u zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi. Naime, od 4. listopada uvedena je obveza Covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli Covid-19.

- Prema preporukama Ministarstva zdravstva, sve su potrebne aktivnosti pokrenute unaprijed tako da nije bilo problema - rekao nam je v.d. ravnatelja bolnice Damir Poljak te dodao da je od ukupno 1.869 zaposlenika bolnice njih 1.405, odnosno 75 posto cijepljeno i imaju Covid potvrde.

- Ostalih 167 djelatnika mora se kontrolirati, stoga smo u Općoj bolnici Varaždin na više radilišta organizirali punktove gdje provodimo testiranja, odredili ljude koji su odgovorni za provođenje tih aktivnosti i za danas smo pripremili one ljude koji su došli u smjenu i svakih 48 sati provodimo testiranja – rekao je Poljak dodavši da su tijekom nedjelje testirana 153 djelatnika te da nijedan nalaz nije bio pozitivan.

Napomenuo je da u Općoj bolnici Varaždin nema djelatnika koji zbog novih mjera ne dolaze na posao.

Među ukupno cijepljenim djelatnicima OBV, 82 posto je liječnika te 72 posto medicinskih sestara, kazao je Poljak te objasnio što će biti s pacijentima.

- Nisu učinjene nikakve nove korekcije, tako da tretman pacijenata za bolničko liječenje i dijagnostičke pretrage ostaje jednak kao do sad. To znači da će pacijenti za hospitalizaciju i dalje morati imati PCR test i provodimo testiranje unutar naše bolnice 1., 3. i 7. dan, da bismo spriječili širenje covida unutar bolničkog sustava, kao i za određene pretrage gdje se očekuje aerosol – kazao je Poljak.

Dodao je da pacijenti koji su naručeni na kontrolni pregled i dalje moraju proći trijažni punkt i obaviti trijažu kao što je to bilo i do sada.

Goran Benko liječnik u varaždinskoj Općoj bolnici, ujedno predsjednik Povjerenstva Hrvatske liječničke komore u Varaždinu podsjetio je da je Hrvatska liječnička komora već u srpnju jasno iskazala svoj stav o cijepljenju.

- Već tada podržali smo obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike, znači sve koji rade u zdravstvenom, i onih koji rade u socijalnom sustavu, dakle onih koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe. Na taj način garantiramo sigurnost i bolesnika u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi, a i sigurnost samih djelatnika koji u njemu rade – naglasio je Benko.

Željka Gajski, glavna sestra Službe za interne bolesti Opće bolnice Varaždin i predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije istaknula je da je procijepljenost u zdravstvenom sustavu na području Varaždinske županije jako visoka.

- U Zavodu za hitnu medicinu procijepljenost iznosi 100 posto, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice 97 posto, a i mi smo u varaždinskoj bolnici na 75 posto. Osim cijepljenih, tu je i veliki broj medicinskih sestara koji su preboljele covid u drugom i trećem valu i taj je broj relativno velik. To su naše kolegice koje imaju valjane covid potvrde i s kojima mogu normalno raditi – izjavila je Gajski.