Čop: Nikad i nitko nam ne može prigovoriti da smo u rat ušli radi nekog interesa, osim što smo htjeli Hrvatsku

| 21.4.2022. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno

Značaj domovinskog rata počelo se zaboravljati, ali opet smo postali svjesni vrijednosti naših branitelja zbog rata u Ukrajini, rekao je Adanić

Na početku Ulice branitelja Orion u Varaždinu, koja se nalazi nasuprot vojarne u Optujskoj, otkrivena je tabla na kojoj je kratka povijest ove skupine varaždinskih dragovoljaca domovinskog rata, koja je ustrojena  još 17. prosinca 1990. godine.  Bilo je skromno, ali dostojanstveno.

-Nemamo sada tu himnu naše domovine, ali ona je bila i ostala u našim srcima, bez obzira što ima trenutaka kada nismo zadovoljni kako Hrvatska napreduje. No, ne kritiziramo. Uostalom, političari su prolazni, a naše more, jezera i polja ostaju, ostaju vječno. I za to smo se borili i za to živimo, naglasio je Krešimir Čop, ratni zapovjednik skupine Orina, pred suborcima i istaknutim ljudima koji su vodili varaždinske dane rata.

Nakon minute šutnje za petoricu preminulih pripadnika skupine, Čop je podsjetio da ih je bilo 29 u početku,  odnosno do travnja 1991. godine.

-Mi smo bili ti koji su zapalili vatru u srcima Varaždinaca, koja je dovela do vrhunca: slamanja 32. korpusa JNA 22. rujna 1991., kada smo došli do naoružanja kao u Bljesku i Oluji zajedno. Bila je to velika  pobjeda kada smo na gotovo svim drugim bojištima morali zauzimati rezervne pozicije. I zato je bitno da smo tada izvojevali pobjedu, i to nad najjačim garnizonom u ovom području. I nikad i nitko nam ne može prigovoriti da smo u rat ušli radi nekog interesa, osim što smo htjeli slobodnu, demokratsku i prosperitetnu Hrvatsku. Zbog toga, ostavili smo svoje poslove pa i obitelji, ne znajući što donosi nam sutra, ali čvrsto uvjereni u konačnu pobjedu. I zato smo se stavili na raspolaganje domovini.  No, povijest se zna iskrivljavati i zato je o ratnom putu naše dragovoljačke oružane skupine i odreda narodne zaštite napravljen dokumentarni film Otrgnuto iz zaborava, koji će uskoro biti predstavljen javnosti. ukazao je Čop, dodavši da je uz pet preminulih, danas još dvoje teško bolesno te zato nisu bili u mogućnosti doći, kao i još šestorica koji nisu u Varaždinu, od kojih su neki i u inozemstvu.

Posebno je pozdravio Stjepana Adanića, koji je u vrijeme rata bio predsjednik SO Varaždin, te Čedomira Cesarca, tadašnjeg predsjednika Izvršnog vijeća SO i čelnik kriznog stožera, kao i Alena Runca, izaslanika varaždinskoga župana, koji je i sam bio pripadnika sportske jedinice.  Zahvalivši na doprinosu u obrani Varaždina i Hrvatske, a osobito u protjerivanju JNA iz vojarni, Adanić je podsjetio da je počeci skupine vezani uz osiguranje dolaska Franje Tuđmana u Varaždin na osnivačku skupštinu  varaždinskog HDZ-a, a posebno je ukazao na Cesarčev doprinos obrani Varaždina, a time i Hrvatske.  

-Vi ste kruh i sol hrvatske suverenosti i države, a životi vaših kolega ugrađeni su u temelje Hrvatske. Na sve što ste radili morate biti ponosni, kao i vaše obitelji i buduće generacije. Značaj domovinskog rata počelo se zaboravljati, ali opet smo postali svjesni vrijednosti naših branitelja zbog rata u Ukrajini. Iza ove zemlje, koje je deset i više puta veća od naše, stao je cijeli demokratski svijet, a mi smo se uspjeli obraniti od velike vojne sile, unatoč embargu i oduzimanju oružja. Mislili su da ćemo pasti kroz nekoliko dana, ali kad su vidjeli uspjehe osobiti u Varaždinu, i da želimo samostalnu državu, unatoč žrtvama,  kada smo stabilizirali bojišnice, tek onda su nas priznali, ukazao je Adanić, nakon čega su se članovi skupine i okupljeni prisjetili ratnih putova.

ulica_orion__20_of_20_.jpg