FOTO Colas u Lepoglavi predstavio sustav za smanjenje mirisa bitumenskih para Foto: Luka Šalamun

FOTO Colas u Lepoglavi predstavio sustav za smanjenje mirisa bitumenskih para

vv | 21.9.2023. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Sustav je u potpunosti automatiziran, a uvedena tehnologija utječe na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva u blizini asfaltne baze

Tvrtka Colas Hrvatska prva je u Varaždinskoj županiji, ali i u Hrvatskoj te regiji, postavila novi standard u Asfaltnoj bazi Lepoglava - najnoviju tehnologiju kod koje se obrada bitumenskih para provodi ventilacijom bitumenskih spremnika i filtriranjem pomoću aktivnog ugljena koji efikasno apsorbira neugodne mirise u okolišu.

Istaknuo je to predsjednik Uprave Colasa Siniša Košćak u četvrtak na predstavljanju nadstandarda u proizvodnji asfaltnih mješavina, u skladu sa svojim društveno odgovornim poslovanjem u lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

Dobrobit zajednice

- Sustav za uklanjanje bitumenskih para nije velik, ali je efikasan i može se nadograđivati. Od ukupno sedamdesetak asfaltnih baza u Hrvatskoj i Sloveniji, prvi u regiji ugrađen je upravo u Lepoglavi te predstavlja vrijednosti na kojima Colas kao korporacija posluje - brižnost, zajedništvo i odvažnost - naveo je Košćak.

- Ove godine obilježavamo 25 godina poslovanja u Lepoglavi, a ovaj projekt je plod suradnje Colasa, Grada i angažmana gradonačelnika Marijana Škvarića, koji je s nama tražio najbolje rješenje za smanjenje neugodnih mirisa. Zahvaljujem i Varaždinskoj županiji koja postavlja visoke ciljeve u zaštiti okoliša, ali nudi i rješenja te suradnju - rekao je predsjednik Uprave Colasa.

Colas Hrvatska zapošljava gotovo 400 ljudi, među vodećim je proizvođačima asfaltnih mješavina u Hrvatskoj, jedna od tvrtki koje brinu o smanjenju CO2 otiska i količini recikliranog asfalta. U prvih sedam mjeseci ove godine Colas je 120 tisuća tona asfalta proizveo recikliranjem.

"U Colsau smo pronašli partnera"

Marijan Škvarić istaknuo je da kao gradonačelnik mora uvažavati sve aspekte razvoja Grada Lepoglave, prije svega one gospodarske.

- Vodimo brigu da sve aktivnosti, djelatnosti i ulaganja budu u skladu s mjerama zaštite okoliša. Želimo da naša priroda bude sačuvan za buduće generacije, a u tvrtki Colas pronašli smo partnera koji uvažava naše zahtjeve.

Ova će investicija doprinijeti zaštiti našeg okoliša - rekao je gradonačenik Škvarić prilikom obilaska Adfalzne baze Lepoglava.

Briga o kvaliteti života

Zamjenica župana Silvija Zagorec navela je da je ovo ulaganje je u skladu s Europskim zelenim planom, kao i u skladu s Planom razvoja Varaždinske županije do 2027. godine, u kojem je jedan od ciljeva da budemo zelena i održiva regija.

- Naše gospodarstvo je treće po snazi u Hrvatskoj i ponosni smo na to što se kontinuirano ulaže u nove tehnologije i podizanje standarda. Društveno odgovorno poslovanje, održivost i briga o okolišu postali su prioriteti na kojima se temelji konkurentnost gospodarstva i društva - rekla je, istaknuvši kako je drago što Colas Hrvatska u Lepoglavi, u Varaždinskoj županiji gdje im je sjedište, uvodi najnoviju tehnologiju.

- Za svaku pohvalu je što Colas Hrvatska, uz razvoj poslovanja, vodi brigu i o kvaliteti života u lokalnoj zajednici u kojoj posluju - zaključila je Zagorec.

O SUSTAVU ZA SMANJENJE BITUMENSKIH PARA Svi parametri emisije plinova i krutih čestica prilikom rada asfaltne baze i dosad su bili ispod zakonom definiranih granica, ali tvrtka Colas Hrvatska u skladu sa svojim društveno odgovornim poslovanjem završila je projekt te postavila nove standarde u zonama suživota s lokalnom zajednicom. Riječ je o najnovijoj tehnologiji kod koje se obrada bitumenskih para provodi ventilacijom bitumenskih spremnika i filtriranjem pomoću aktivnog ugljena koji aktivno apsorbira neugodne mirise u okolišu. Sustav je u potpunosti automatiziran, a uvedena tehnologija utječe na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva u blizini asfaltne baze.

Fotogalerija Luke Šalamuna s predstavljanja novog sustava

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-3.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-11.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-40.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-36.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-42.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-29.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-431.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-6.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-7.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-8.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-10.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-12.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-13.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-14.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-17.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-20.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-37.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-33.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-34.jpg

colas-uredaj-bitumen-pare-lepoglava-39.jpg