Radimir Čačić Foto: Varaždinska županija

Članice Saveza Alpe-Jadran s više od 1,5 milijuna kuna pomažu žrtvama potresa

VV | 14.1.2021. u 09:12h | Objavljeno u Aktualno

Pomoć žrtvama potresa na području Sisačko-moslavačke županije pružaju i članice Saveza Alpe – Jadran, kojim trenutno predsjeda župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Članice Saveza iz Hrvatske i Austrije žrtvama pomažu s više od 1,5 milijuna kuna direktne novčane pomoći.

- Ovim izrazom solidarnosti članice Saveza Alpe-Jadran ponovo su pokazale svrhu postojanja ove organizacije, a to je tijekom više od 40 godina prvenstveno razvoj dobrosusjedskih odnosa i poticanje suradnje među građanima. Ta suradnja podrazumijeva brzu reakciju i pružanje konkretne pomoći u teškim situacijama, kao što je bila ova prirodna katastrofa. Solidarnost, prijateljstvo i osjećaj pripadnosti zajedničkoj kulturi i srednjoeuropskom prostoru upravo u ovakvim trenucima dolaze najviše do izražaja. U ime Saveza želim zahvaliti svim članicama, njihovim građanima i operativnim snagama na pruženoj pomoći u bilo kojem obliku - naglasio je župan Čačić.

Varaždinska županija je Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Petrinji donirala 250.000 kuna, Primorsko-goranska županija 400.000 kuna, a Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija po 200.000 kuna. Istarska i Međimurska županija pomoć su slale u novcu i materijalnim donacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Hrvatske članice su na raspolaganje stavile i interventne sustave operativnih snaga (vatrogasce, hitnu pomoć, službe za zaštitu i spašavanje) te koordiniraju prihvat humanitarne pomoći i potrebne opreme.

Austrijske članice Saveza – Koruška, Gradišće i Štajerska namijenile su svaka po 20.000 eura za pomoć stradalima u razornom potresu. Pomoć od ukupno 60.000 eura (450.000 kuna) rezultat je zajedničke inicijative zemaljskog poglavara Koruške Petera Kaisera i njegovih kolega, Hansa Petera Doskozila iz Gradišća te Hermanna Schützenhöfera iz Štajerske, prenosi austrijski „Kronen Zeitung“.

- Kao susjedi i prijatelji želimo pružiti direktnu i brzu pomoć ljudima pogođenim ovim katastrofalnim potresom. Savez je osnovan upravo s ciljem pružanja direktne potpore projektima i inicijativama stanovnicama naših regija,  a upravo ovom donacijom to i činimo – rekao je Kaiser (Koruška). 

- Mi, Gradišćanski Hrvati, s našim posebno bliskim odnosom u mislima smo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Gradišće ovim činom u ovako teškim trenucima izražava solidarnost s Hrvatskom - naglasio je Doskozil (Gradišće).

- Onaj tko brzo pomaže, pomaže dvostruko – naveo je Schützenhöfer  (Štajerska).

Podsjetimo, Savez Alpe-Jadran, pravni je slijednik nekadašnje Radne zajednice Alpe-Jadran, koja je tijekom više od četiri desetljeća postala svojevrstan zaštitni znak za suradnju i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava u alpsko-jadranskom području, te uključivanju u procese europske suradnje i europskih integracija, te stvaranje i očuvanje srednjoeuropskog identiteta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci