CityCircle: Uspješno završen EU projekt o cirkularnoj ekonomiji Foto: Grad Varaždin

CityCircle: Uspješno završen EU projekt o cirkularnoj ekonomiji

Varaždinske vijesti | 23.3.2022. u 17:03h | Objavljeno u Aktualno

CityCircle naziv je EU projekta o cirkularnoj ekonomiji o kojem je danas u varaždinskom hotelu "Turist" održana završna konferencija.

Protekle tri godine projekt su provodili Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever - DAN (partneri) u suradnji s drugim dionicima iz Varaždina - Gradskom tržnicom, Čistoćom, OPG Vrček, ali i Regionalnom energetskom agencijom Sjever te poduzećem CROTEH d.o.o.

CityCircle_23032022_4.JPG

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković u pozdravnom je govoru rekao da nova gradska uprava nastavlja sa starim, ali pokreće nove projekte.

- Posvećenost ekologiji, kružnoj ekonomiji i zelenoj agendi treba biti cilj svima bez obzira s koje strane dolazili ili čime se bavili. U tome vidimo budućnost zbog svega ovog što se događa oko nas – rekao je Marković zahvalivši svim sudionicima projekta koji je uspješno proveden.

CityCircle_23032022_2.JPG

Obećao je i pomoć Grada Varaždina svima koji će se nakon projekta nastaviti baviti kružnom ekonomijom.

Projekt City Circle promovirao je modele upravljanja proizvodima koji se nakon upotrebe, umjesto bacanja u smeće, recikliranjem ponovo stavljaju u proces proizvodnje kao sirovina ili se pretvaraju u energente. Kako je istaknuto, varaždinska gradska uprava među prvima je u Hrvatskoj počela provoditi takav projekt i dalje ide u smjeru da se što više sirovina uvede u kružnu ekonomiju.

Predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković naveo je osnovne podatke o projektu. Uz partnere iz Varaždina, projekt punog imena "Citycircle - središta kružnog gospodarstva u perifernim urbanim centrima Srednje Europe" je okupio lokalne samouprave te institucije i organizacije iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke.

CityCircle_23032022_3.JPG

Ukupna vrijednost provedenih aktivnosti veća je od 2 mil. eura, a 85% proračuna sufinancirala je Europska unija iz programa "Interreg Central Europe". Grad Varaždin i Razvojna agencija sudjelovali su u projektu s iznosom od 360.000 eura od čega je također 85% bilo sufinancirano. Naznačio je na kraju važnost novih projekta varaždinske sortirnice i reciklažnog dvorišta.

O konkretnim rezultatima i dobrim promjerima prakse govorili su Alenka Klaneček iz Gradske tržnice Varaždin, Dalibor Vrček, vlasnik OPG-a Vrček, Ana Marija Havliček iz zagrebačke tvrtke CROTEH te Zvonimir Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever DAN.

CityCircle_23032022_1.JPG