ČITAM I UZ TEBE SAM Uključite se u akciju, pročitajte i snimite priču za djecu s teškoćama u razvoju Foto: Krešimir Đurić

ČITAM I UZ TEBE SAM Uključite se u akciju, pročitajte i snimite priču za djecu s teškoćama u razvoju

| 4.7.2020. u 20:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kada ste zadnji put nekome pročitali pjesmu ili priču? Što ste čitali kada kada ste bili mladi? Prisjetite se i potrčite u knjižnice te se uključite u kampanju "Čitam i uz tebe sam". Ovim su riječima članovi varaždinske Udruge savjetovališta "Uz tebe sam" predstavili kampanju koju provode od 2. srpnja do 2. kolovoza.

- Cilj ove kampanje je senzibilizirati javnost za potrebe mladih osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a ujedno i kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme mladih, djece, ali i svih drugih građana, i to čitanjem kratkih, vedrih i pozitivnih priča. U ovoj specifičnoj situaciji to je ono što nam je zaista potrebno - širenje pozitivnosti, vedrine i dobre energije- istaknula je dopredsjednica udruge Dijana Petek.

Povratak u djetinjstvo

- Pozivamo stoga građane da se prisjete priča koje su čitali kad su bili mladi, da se vrate u djetinjstvo ili da skoknu do knjižnice i prema preporuci knjižničarke pronađu priče i vrijedne svjetove koje je djeci potrebno otkriti - kazala je Petek i pojasnila kako se uključiti u kampanju.

- Pronađite pjesmu ili priču po izboru, snimite se kako je čitate i pošaljite nam na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u poruci na Facebook stranicu udruge Uz tebe sam. Video ili audio zapisi ne smiju biti duži od tri minute, a uz snimku je potrebno poslati naslov djela te ime i prezime autora čije se djelo čita – pojasnila je Petek.

udruga_uz_tebe_sam_citam_i_uz_tebe_sam_4.jpg

Pristigle snimke objavljivat će se na internetskoj i Facebook stranici udruge, a otvoren je i YouTube kanal udruge Uz tebe sam, na kojem će snimljene priče biti dostupne i nakon završetka kampanje.

- Na nekim pričama ćemo i malo dublje poraditi te ćemo, kao i dosad, organizirati on-line radionice i pričati s mladima, nešto poput lektirnog sata – dodala je dopredsjednica udruge.

- Kampanja je prvenstveno usmjerena na djecu s posebnim potrebama, no ima i potencijal da priče budu dostupne i drugoj djeci mlađeg uzrasta. Uvodeći ih u svjetove priča, obogaćuje se njihov rječnik, potiče se njihova stvaralačka pismenost, mašta i kreativnost. Naša djeca i mladi vole slušati priče, pjesme, potrebna im je vedrina i pozitivnost. U ovoj specifičnoj situaciji epidemije, naša djeca i mladi nalaze se u rizičnoj skupini te im je ograničen socijalni kontakt, ali oni i dalje imaju potrebu za pažnjom, ljubavlju i toplinom – napomenula je Petek, dodavši kako nije stogo definirano kakve priče ili pjesme snimiti.

- Mogu to biti i ulomci iz priča, ali trebaju poticati, ljubav, optimizam, vjeru i nada i bazirati se na pozitivnim emocijama – naglasila je.

Čitanje potiče razvoj

Nikola Leskovar, voditelj literarnih radionica u udruzi, dodao je da u kampanji sudjeluju voditelji i volonteri udruge te građani koji će mladim članovima udruge slati audiovizualne sadržaje.

- Tako ćemo i građane potaknuti na kreativnost, kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena te ujedno jačati društvenu povezanost. projekt će biti to uspješniji što ga bude provelo više volontera i građana, zajedničkim i koordiniranim koracima – rekao je Leskovar.
U organizaciju kampanje uključila se i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin, koja je ustupila prostor za potrebe održavanja kampanje te će pomagati pri odabiru edukativnih sadržaja.

udruga_uz_tebe_sam_citam_i_uz_tebe_sam_2.jpg

- Čitanje od prvog dana, to je ono što promoviramo na Odjelu za djecu. Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i opće znanje. I zato poručujem roditeljima da čitaju svojoj djeci barem pet minuta na dan, jer je to važno i za njihov psihofizički razvoj, samopoštovanje i izgradnju ličnosti – istaknula je Tina Bakšaj Hunjadi, knjižničarka na Odjelu za djecu varaždinske knjižnice.

- Imamo jako puno građe za sve uzraste djece. Dođite, pomoći ćemo vam s odabirom i - čitajte i uživajte! – poručila je za kraj.

Zbog koronavirusa projekte prebacili on-line

Udruga Uz tebe sam osnovana je 2007. godine u cilju savjetovanja, edukacije, promicanja, razvitka i unapređenja psihofizickih sposobnosti djece, mladih, roditelja i drugih odraslih osoba, osoba sa oštećenjima CNS-a (centralnog živčanog sustava), osoba sa neuromotornim poremećajima, osoba sa imunosistemskim bolestima i dr.

- Udruga provodi razne projekte, a u vrijeme epidemije koronavirusa činimo to on-line. Tako imamo projekt "Uz tebe sam" koji se odnosi na pružanje osobne asistencije mladim osobama s najtežim stupnjem invaliditeta. U sklopu projekta "Vjetar u leđa" otvoren je Klub smijeha koji predstavlja inovativan način učenja tehnika suzbijanja negativnih emocija i stresa, a provodimo i projekt "Tata-mata učenje" koji je namijenjen učenicima osnovnoškolskog uzrasta te se odnosi na pomoć učenicima u svladavanju nastavnih sadržaja. Organiziramo znanstvene, likovne, literarne i glazbeno-plesne radionice, koje su namijenjene mladim osobama s invaliditetom, a za djecu s teškoćama u razvoju imamo kreativne likovne radionice i igraonice – kazala je o radu udruge njena dopredsjednica.

udruga_uz_tebe_sam_citam_i_uz_tebe_sam_3.jpg