Čistoća i Varkom spor od 2,1 mil. kn pokušat će riješiti mirenjem

Napisao/la: -
Čistoća i Varkom spor od 2,1 mil. kn pokušat će riješiti mirenjem Foto: Ilustracija

Tvrtke Čistoća i Varkom spor “težak” 2,1 milijuna kuna pokušat će, umjesto u parničnom postupku, riješiti mirenjem.

Čistoća je, podsjetimo, 2015. godine na varaždinskom Trgovačkom sudu pokrenula parnicu protiv Varkoma tražeći isplatu 2,1 milijun kuna što im je, smatraju, trebalo biti isplaćeno temeljem plana podjele. Čistoća je, naime, do konca 2013. bila radna jedinica Varkoma, no budući da su se sukladno zakonu poslovi zbrinjavanja otpada morali izdvojiti iz matičnog poduzeća koje se bavi vodoopskrbom, Čistoća se s 31. prosinca 2013. godine odvojila pri čemu je kao dan poslovnih učinaka podjele određen 1. srpnja 2013. na temelju diobene bilance od 30. lipnja iste godine.

Odvajanje je provedeno prijenosom dijela imovine, obveza i pravnih odnosa. Sukladno planu podjele, Varkom je novoj tvrtci trebao prenijeti 19,6 milijuna kuna, no problem je nastao jer je Varkom Čistoći uplatio 17,5 milijuna kuna, dok preostali 2,1 milijun kuna nije navodeći da je RJ Čistoća u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. ostvarila 2,1 milijun kuna gubitka, zbog čega je došlo do usklađenja bilance.

Na ročištu u ožujku predsjednica suda Jasna Lekić, koja je dobila predmet, strankama je predložila da spor pokušaju riješiti mirenjem. Riječ je o alternativnom načinu rješavanja sporova pred sucem izmiriteljem koje završava nagodbom čiji oblik i sadržaj određuju same stranke, a koja ima status pravomoćne sudske presude. Stranke su prihvatile prijedlog te je ročište za mirenje zakazano za utorak, 27. lipnja. Direktori, Davor Skroza i Vlado Vlašić, zasad ne iznose svoja očekivanja.

- Teško mi je reći kako će mirenje završiti. Ipak, nadam se da ćemo uspjeti naći zajednički jezik i na taj način riješiti spor - rekao nam je Vlašić, a slično je poručio i Skroza.

- Mi imamo svoj zahtjev, on govori da ne smije nastati šteta za tvrtku Čistoća i vidjet ćemo kako će se sve odvijati. No, imamo novog gradonačelnika koji čini Skupštinu oba društva i možda on ima kakva nova rješenja koja prijašnji gradonačelnik nije imao - naveo je Skroza.

Dodajmo kako je postupak mirenja tajan, a u slučaju neuspjelog mirenja, predmet se ponovno vraća parničnom sucu.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.