Cijepljenje protiv koronavirusa i Covid-potvrde uskoro i u ljekarnama Foto: VV arhiva / ilustracija

Cijepljenje protiv koronavirusa i Covid-potvrde uskoro i u ljekarnama

Varaždinske vijesti | 22.7.2021. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade RH najavio da će se cijepljenje protiv koronavirusa uskoro provoditi i u ljekarnama, u kojima će građani moći dobiti i Covid-potvrde.

- U cilju povećanja dostupnosti cjepiva, na prijedlog Ministarstva zdravstva, vijeće Hrvatske ljekarničke komore je jednoglasno podržalo prijedlog provođenja cijepljenja i izdavanje potvrda i u ljekarnama. Cijepljenje će se obavljati pod nadzorom liječnika, po modelu cijepljenja na punktovima s mobilnim timovima. HZJZ je izradio upute za uključivanje ljekarni u proces cijepljenja, a informatička priprema za njihovo uključivanje je u tijeku - rekao je Beroš, dodavši kako je do danas cijepljeno 57,6% odraslog stanovništva, što se odnosi na one koji su primili jednu ili dvije doze, dok je za 41,61% odraslog stanovništva cijepljenje završeno.

- Cijepljenje će krenuti početkom kolovoza. Sutra će Ministarstvo zdravstva dostaviti potrebnu dokumentaciju Hrvatskoj ljekarničkoj komori, a do početka osmog mjeseca se sve mora organizirati kako bi cijepljenje započelo početkom kolovoza - rekli su danas za Index.hr iz Ministarstva zdravstva.

O cijepljenju su se oglasili i iz Hrvatske ljekarničke komore.

- Vijeće Hrvatske ljekarničke komore, na sjednici održanoj 15. srpnja, dalo je suglasnost na poziv Ministarstva zdravstva za uključivanje ljekarni u proces izdavanja Covid-potvrda te organizacije cijepljenja u ljekarnama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pripremiti potrebne upute kako bi se osigurali primjereni uvjeti za provođenje procesa cijepljenja. Cijepljenje će provoditi liječnici organizirani u mobilne timove - naveli su iz Komore, dodavši da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje već započeo proces prilagodbe informatičkih rješenja koja se koriste u ljekarnama, kako bi ljekarnicima omogućili pristup bazama za izdavanje Covid-potvrda.

Hrvatska ljekarnička komora će uputiti poziv svim zainteresiranim ljekarnama da se uključe u proces povećanja dostupnosti cijepljenja građana, čime bi se u konačnici povećala ukupna procijepljenost.

- Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva - poručili su iz Hrvatske ljekarničke komore.