Cijepljenje, dokazano, ne štiti potpuno od zaraze korona virusom – treba li se onda cijepiti? Foto: Krešimir Đurić

Cijepljenje, dokazano, ne štiti potpuno od zaraze korona virusom – treba li se onda cijepiti?

vv | 11.8.2021. u 08:17h | Objavljeno u Aktualno

Postizanje imuniteta stada „nije moguće” sa sadašnjom varijantom Delte, izjavio je u britanskom parlamentu Sir Andrew John Pollard, profesor pedijatrijske infekcije i imuniteta na Sveučilištu u Oxfordu i član Sveučilišta St Cross u Oxfordu te direktor za Oxfordske grupe za cjepivo, koja je razvila cjepivo AstraZenecu.  

Dajući u utorak dokaze zastupnicima, kako navodi The Guardian, Pollard je rekao kako je činjenica da cjepiva nisu zaustavila širenje Covida, što znači da je postizanje praga ukupnog imuniteta u populaciji bilo „mitsko” nastojanje.

Koncept imuniteta stada ili populaciju oslanja se na to da velika većina populacije koja dobiva imunitet - bilo putem cijepljenja ili prethodne infekcije - zauzvrat osigurava neizravnu zaštita od zarazne bolesti za necijepljene i one koji do sada nisu bili zaraženi. No, to nije moguće kod korona virusa.

- Problem s ovim virusom jest to da to nisu ospice. Ako je 95 posto ljudi cijepljeno protiv ospica, virus se ne može transmitirati u populaciji. No, delta varijanta i dalje će zaraziti ljude, koji su cijepljeni. To znači da će svatko tko je još uvijek necijepljen u nekom trenutku susresti virus … i nemamo ništa što će u cijelosti zaustaviti taj prijenos - upozorio je Pollard.

Međutim, postojeća su cjepiva vrlo učinkovita u sprječavanju ozbiljne bolesti i smrti uzrokovane Covidom, iako potpuno ne sprječavaju zarazu cijepljene osobe virusom koji uzrokuje Covid-19. Naime, podaci iz nedavnog ispitivanja,, koje je proveo Imperial College London, pokazuju da potpuno cijepljene osobe u dobi od 18 do 64 godine imaju oko 49% manji rizik od infekcije u usporedbi s necijepljenim osobama. Rezultati su također pokazali da je približno tri puta manja vjerojatnost da će potpuno cijepljene osobe biti pozitivne na testu nakon dolaska u kontakt s nekim tko je imao Covid.

Oko 75% svih odraslih u Velikoj Britaniji sada je dobilo oboje doze cjepiva.

Ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je u utorak da  postoje planovi da se od sljedećeg mjeseca najranjivijim skupinama u Velikoj Britaniji započnu nuditi paketi s dodatnom zaštitom za Covid, koji bi pojačali zaštitu već cijepljenih.

coronavirus-data-explorer.jpg

coronavirus-data-explorer1.jpg

Međutim, Pollard, koji predsjeda Zajedničkim odborom za cijepljenje i imunizaciju (JCVI), ali nije član odbora Covid JCVI, postavio je pitanje hoće li biti potrebni pojačivači.

- Vrijeme kada bi trebali pojačivače bilo bi kad vidimo dokaze da je došlo do povećanja hospitalizacije ili - sljedeća faze nakon toga - smrti među onima koji su cijepljeni. A to nije nešto što vidimo u ovom trenutku - ukazao je.

Čak i ako bi razina antitijela izazvana cjepivom opala, kako je dodao, naši imunološki sustavi vjerojatno bi desetljećima pamtili cijepljenje i pružili određen stupanj zaštite, ako budu izloženi virusu.

- Dakle, u ovom trenutku nema nikakvog razloga za paniku. Ne vidimo problem s probojnom teškom bolešću - smatra Pollard.

Znanstvenu raspravu u UK izazvalo je i pitanje hoće li se cijepiti mlađi od 16 godina, kao što su to čine SAD, Irska i Izrael.

JCVI je preporučio cijepljenje samo ranjive djece u dobi od 12 do 15 godina, kao i djece koja žive s ugroženim odraslim osobama. Neki kritičari kažu kako bogate zemlje s visokom pokrivenošću cjepivom za odrasle, kao što je Velika Britanija, ne bi trebale osiguravati doze za djecu, već bi te doze trebale donirati siromašnim zemljama, od kojih su mnoge jedva cijepile bilo koju od svojih najrizičnijih populacija.

Međutim, Devi Sridhar, predsjednica globalnog javnog zdravstva na Sveučilištu u Edinburghu, istaknuo je kako je trenutno jedino cjepivo Pfizer/BioNTech odobreno za uporabu u djece u dobi od 12 do 15 godina u Velikoj Britaniji.

- Mislim kako zapravo pravo pitanje nije cijepljenje djece ili svijeta – već što radimo glede pojačivača za cijepljene o kojima se razgovara u bogatim zemljama, jer su to doze koje bi mogle ići u inozemstvo. Srećom … imamo vrlo učinkovito cjepivo u AstraZeneci, koje se može koristiti za svijet, ali to neće riješiti pitanje naše djece ovdje - kazala je Sridhar.