Cijena plina još godinu dana ostaje ista, do kraja ožujka nova formula za izračun tarifa

MGA | 20.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Najveći dio najnovijeg, četvrtog Vladinog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, struje i plina. Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije Vlada je odredila da se do travnja iduće godine neće mijenjati cijena plina za kućanstva.

Nekoliko tjedana prije donošenja najnovijeg paketa mjera pomoći, u medijima su se našle procjene prema kojima bi cijena plina od 1. travnja mogla porasti i do tri puta. Ti su izračuni nastali temeljem dosadašnje formule tj. metodologije za koju je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) početkom ožujka pokrenula postupak izmjena i dopuna.

HERA je 8. ožujka pozvala zainteresiranu javnost, prvenstveno energetske subjekte, na sudjelovanje u javnoj raspravi vezano uz Prijedlog Izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu. Javna rasprava završila je 14. ožujka, ali je u petak, 17. ožujka, objavljeno da se produžuje za još deset dana, do 26. ožujka.

Varaždinski smo Termoplin pitali jesu li ove procjene točne te što za opskrbljivače, ali i krajnje kupce predstavljaju daljnje Vladine mjere za ublažavanje enegetske krize.

- Točno je, cijena plina od 1. travnja trebala bi temeljem Metodologije, koja je trenutno na snazi, porasti nekoliko puta. Do takvih izračuna došlo se formulom iz postojeće Metodologije koja uzima u obzir tržišna kretanja unazad 12 mjeseci. Ako bi se na takvu cijenu primijenila stopa PDV-a od 13% i bez subvencije države, kao što je bilo prvobitno najavljivano, tada bismo došli do ove višestruke cijene - pojašnjava direktorica Termoplina Nevenka Grbac. Spomenute Izmjene i dopune Metodologije, koja je trenutno u javnom savjetovanju, predlažu da se dosadašnja formula promijeni na način da se, umjesto povijesnih cijena, trošak nabave plina utvrđuje primjenom “futures” cijena, a predložene izmjene trebale bi biti usvojene do kraja ožujka...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci