Cijena plina još godinu dana ostaje ista, do kraja ožujka nova formula za izračun tarifa

MGA | 20.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Najveći dio najnovijeg, četvrtog Vladinog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, struje i plina. Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije Vlada je odredila da se do travnja iduće godine neće mijenjati cijena plina za kućanstva.

Nekoliko tjedana prije donošenja najnovijeg paketa mjera pomoći, u medijima su se našle procjene prema kojima bi cijena plina od 1. travnja mogla porasti i do tri puta. Ti su izračuni nastali temeljem dosadašnje formule tj. metodologije za koju je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) početkom ožujka pokrenula postupak izmjena i dopuna.

HERA je 8. ožujka pozvala zainteresiranu javnost, prvenstveno energetske subjekte, na sudjelovanje u javnoj raspravi vezano uz Prijedlog Izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu. Javna rasprava završila je 14. ožujka, ali je u petak, 17. ožujka, objavljeno da se produžuje za još deset dana, do 26. ožujka.

Varaždinski smo Termoplin pitali jesu li ove procjene točne te što za opskrbljivače, ali i krajnje kupce predstavljaju daljnje Vladine mjere za ublažavanje enegetske krize.

- Točno je, cijena plina od 1. travnja trebala bi temeljem Metodologije, koja je trenutno na snazi, porasti nekoliko puta. Do takvih izračuna došlo se formulom iz postojeće Metodologije koja uzima u obzir tržišna kretanja unazad 12 mjeseci. Ako bi se na takvu cijenu primijenila stopa PDV-a od 13% i bez subvencije države, kao što je bilo prvobitno najavljivano, tada bismo došli do ove višestruke cijene - pojašnjava direktorica Termoplina Nevenka Grbac. Spomenute Izmjene i dopune Metodologije, koja je trenutno u javnom savjetovanju, predlažu da se dosadašnja formula promijeni na način da se, umjesto povijesnih cijena, trošak nabave plina utvrđuje primjenom “futures” cijena, a predložene izmjene trebale bi biti usvojene do kraja ožujka...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...