Ciglar: Otvara se tržnica u POS naselju, a varaždinski plac postaje “pametna tržnica”

J.Š./ Varaždinske vijesti | 21.9.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon provedenog natječaja, direktoru Gradske tržnice d.o.o. Predragu Ciglaru produžen je mandat na iduće četiri godine tijekom kojih će varaždinska tržnica i dalje ostati najposjećenije mjesto u gradskom centru, ali i raditi na inovacijama: otvara se tržnica u POS naselju, a varaždinski plac postaje “pametna tržnica”. Povrh toga, Gradska tržnica i dalje će biti svojevrsni back up za održavanje manifestacija među kojima je najvažnija “Advent u Varaždinu”, te će nastaviti voditi i upravljati Dječjim odmaralištem “Varaždin” na Rabu.

Nakon proljetnog lockdowna i vrlo izazovnog razdoblja, Gradska tržnica od početka srpnja ponovno je u punom pogonu. Domaći proizvodi traženiji su nego ikad, a varaždinski plac pokazao je odličnu sposobnost prilagodbe.

- Korona kriza sve nas je naučila prilagoditi se izvanrednim situacijama. Distanca nam je bila veliki izazov jer plac je mjesto susreta i druženja, mjesto gdje se komentira, raspravlja, cjenka. No, ti su izazovi sada iza nas i važno je reći da smo očuvali ono što je smisao i bit samog placa, a to je ponuda domaćih proizvoda. Poljoprivredni proizvođači koji prodaju vlastite proizvode, svake godine dobivaju certifikat kojim to dokazuju. Certificirani prodavači kao i oni poljoprivredni proizvođači koji nemaju certifikat, a prodaju poljoprivredne proizvode na tržnici, bitan su čimbenik, ako ne i najbitniji. Često napominjem da su oni kostur tržnice, ne samo u Varaždinu nego i na tržnicama u cijeloj Hrvatskoj. Oni čine bitnu razliku između trgovačkih centara i supermarketa s jedne strane i tržnica s druge strane. Zato program certificiranja koje tržnica Varaždin jedina provodi više od 14 godina zajedno s Udrugom hrvatskih tržnica, ima sve veću važnost.

Početkom srpnja, nakon provedenog natječaja, produžen vam je mandat kao direktoru Gradske tržnice za iduće četiri godine. Nastavljate jednakim tempom, u planu je nova tržnica u POS naselju ali i osuvremenjivanje varaždinskog placa na centralnoj lokaciji u centru grada. Koji su vam najvažniji ciljevi u iduće četiri godine, na čemu će biti naglasak?

- Kako bi se građanima, pogotovo mlađoj populaciji omogućila kupnja zdravih i domaćih namirnica, Gradska tržnica planira na prostoru POS naselja u Jalkovečkoj ulici otvoriti manju tržnicu na kojoj će žitelji novonastalog kvarta, u kojem ima dosta mlađih obitelji, moći kupovati domaće namirnice od poljoprivrednika iz našeg kraja. Predviđeno je da se na navedenoj tržnici mogu kupiti proizvodi koje inače možemo naći na glavnoj tržnici u centru grada, svježe voće i povrće, zatim svježi sir i vrhnje, jaja, cvijeće. Planiramo da tržnica u POS naselju određene dane radi i do kasnijih popodnevnih sati kako bi zaposleni ljudi mogli kupiti namirnice nakon što dođu s posla. Uz dobar marketing smatram da bi se na taj način i kod mlađe populacije stekla navika dolaska i kupovanja na tržnici. Projekt se razvija u suradnji s Gradom Varaždinom i LAG Sjeverozapad. Za navedenu investiciju nije potrebno izdvojiti veća financijska sredstva, jer prostor na kojem bi se formirala tržnica je gradski, a projekt se u potpunosti financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Gradska tržnica posjeduje svu infrastrukturu potrebnu za formiranje jedne takve tržnice, jedino predstoji dogovor oko kupnje ili najma poslovnog prostora za mliječnu hižu u kojoj bi se prodavali proizvodi životinjskog porijekla sukladno propisima. Predviđeno vrijeme formiranja i otvorenja tržnice je proljeće 2021. godine.

Što im je još u dugoročnom planu i koje je manifestacije najavio čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...