Četvrtu godinu zaredom Varaždinska županija prva po povlačenju EU sredstava Foto: Varaždinska županija

Četvrtu godinu zaredom Varaždinska županija prva po povlačenju EU sredstava

Varaždinske vijesti | 8.5.2021. u 11:01h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija ponovno je vodeća u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Ukupno 216 milijuna kuna EU sredstava planira Varaždinska županija u proračunu za 2021. godinu, dok je na drugom mjestu Osječko-baranjska županija s 180,2 milijuna kuna EU sredstava, a slijede Vukovarsko-srijemska 167,7 milijuna kuna i Splitsko-dalmatinska županija s 151.6 milijuna kuna. Grad Zagreb objedinjuje sredstva grada i Županije pa nije mjerljiv s ostalim Županijama.

Varazdinska_zupanija_prva_po_povlacenju_EU_sredstava_07052021.jpg

Župan Radimir Čačić podsjetio je da je Varaždinska županija ovime samo potvrdila rezultate iz prijašnjih 2018., 2019. i 2020. godine, čime je četvrtu godinu zaredom na samom vrhu u Hrvatskoj. Županija je jedinstvena je i po tome što ima 100-postotnu učinkovitost pri realizaciji EU projekata - baš svi kandidirani projekti su odobreni za sufinanciranje.

- U 3,5 godine je realizirano ili u realizaciji više od 860 milijuna kuna vlastitih EU projekata, u odnosu na 4 milijuna kuna u mandatu bivše županijske vlasti. Ti projekti ne utječu na financijsko stanje Županije, sve možemo platiti, pri čemu se ne trebamo ni zaduživati. Međutim, želimo zadržati potencijal, tako da ćemo i sve buduće projekte raditi na isti način. Naša ulaganja su usmjerena na projekte koji još više i bolje mogu doprinijeti financijskom i razvojnom potencijalu Županije – istaknuo je Čačić.

07052021_zupan_Radimir-Cacic.jpg

Već se intenzivno pripremaju novi EU projekti, među kojima su najveći projekt ulaganja u zdravstveno-turistički kompleks u Varaždinskim Toplicama, u hotele „Jupiter“ i Josipova kupelj“, vrijedan 600 milijuna kuna te projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Lunjkovec-Kutnjak, a u drugoj fazi i na području Ludbrega, vrijedan 630 milijuna kuna. Posebno je značajan projekt izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka, „srca“ Opće bolnice Varaždin bolnice“ vrijedan 405 milijuna kuna.

- Ovaj projekt je Vlada već uvrstila u prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što je gotovo polovica svega što smo dosad realizirali. I dok će taj projekt biti financiran iz dodatnog EU fonda za oporavak, za financiranje novog EU proračuna 2021. – 2027. godine pripremamo i niz projekata vrijednih više od dvije milijarde kuna – istaknuo je župan Čačić.

U obrazovanje će biti uloženo više od 500 milijuna kuna. Najveći je projekt rekonstrukcije i dogradnje Glazbene škole u Varaždinu i uspostava konzervatorija kao dodiplomskog studija Sveučilišta Sjever u suradnji s Glazbenom školom, vrijedan 100 milijuna kuna, a uz to je iznimno važna i dogradnja te rekonstrukcija Osnovne škole Ivanec, čime će se u Županiji osigurati uvjeti za 100 posto jednosmjensku nastavu. Na području zaštite kulturne i prirodne baštine će, uz izgradnju replike dvorca Opeka, revitaliziran će biti jedinstveni arboretum, kreće se u obnovu bolnice u dvorcu Drašković u Klenovniku, najvećem dvorcu u Hrvatskoj, a u povijesnim podrumima Županijske palače uređen će biti Centar za posjetitelje s visokom tehnologijom koji će kroz virtualnu stvarnost prezentirati kulturne i prirodne ljepote Varaždinske županije.

07052021_Vz-zupEUprojekti_2.jpg

07052021_Vz-zupEUprojekti_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci