Četiri župana ministrici Divjak i Vladi: "Prekinite ovu farsu i povucite odluku o odlasku djece u škole" Foto: Ilustracija

Četiri župana ministrici Divjak i Vladi: "Prekinite ovu farsu i povucite odluku o odlasku djece u škole"

IHR/Varaždinske vijesti | 7.5.2020. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno

Župani Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije traže od Ministarstva znanosti i obrazovanja da povuče odluku o odlasku djece u škole 11. svibnja. Razlog tome je što se u sve četiri županije vrlo malen broj roditelja odlučio da će poslati u ponedjeljak djecu na nastavu.

Prema podacima koji su izneseni danas na konferenciji za novinare u Varaždinu na kojoj su uz domaćina, varaždinskog župana Radimira Čačića bili i međimurski župan Matija Posavec, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, za povratak djece u školu izjasnilo se 1,16 posto roditelja Varaždinske županije, 3,8 posto roditelja Međimurske županije, 0,72 posto Krapinsko-zagorske županije, dok od 20 škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 11. svibnja u 15 škola neće ići nijedan učenik, a u ostalih šest od jedan do svega nekoliko učenika.

"Ministrica bi sve radila, samo ne svoj posao"

- Nažalost ponovno svjedočimo potpunom nesnalaženju naše Vlade i ministrice Blaženke Divjak, a to se ponovno potvrđuje činjenicama. Ovu školsku godinu obilježio je štrajk prosvjetara. Ministrica Divjak, ni tada ni danas nije odgovorila zadatku. Moj osobni dojam je da bi ona sve radila, samo ne svoj posao. Bila bi ministrica bez da donosi odluke. Prebacivanje odgovornosti na učenike i njihove roditelje u ovom trenutku je u najmanju ruku neodgovorno. To što je pokušalo učiniti Ministarstvo, da pomogne roditeljima koji rade, krajnje je neozbiljno i sa stanovišta ukupne štete stvara se potpuni nered u sustavu nastave, sve je to na razini farse. Prvi puta kada sam čuo da će se ići na takav način u nastavu, ja sam i javno rekao da se ministrica šali. No, to nije šala. To nije njezina šala, i to na funkciji koja je ozbiljna i odgovorna. No, osobno i dalje mislim da se ministrica šalila i očekujem od Vlade da tu šalu prekine, tu nesigurnost i nered u sustavu obrazovanja – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Bajs podsjetio je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite rekao da oni ne garantiraju sigurnost za učenike u školama, pa i ako se pridržavaju svih mjera.

- To je dovelo i do ovakvih rezultata. Po nama bi se trebala nastava održavati na način kao i do sada te omogućiti djeci da u novu školsku godinu krenu na odgovarajući način – rekao je Bajs i dodao kako će ta županija, ali i župani svih županija koji su došli u Varaždin napraviti sve sve što je u njihovoj moći da se riješi pitanje sigurnosti učenika u školama, ali to nije garancija.

Međimurski župan Posavec upozorio je kako u ovom slučaju nisu zadovoljeni kriteriji ako se gledaju zakonske i ustavne kategorije koje propisuju osnovnoškolsko obrazovanje kao obavezno i kao temeljnu pretpostavku da se mora svim učenicima osigurati jednakost.

- Imali smo priliku čuti, svi vi, da je to prepisani model koji ima Danska, no uvijek kad se kopiraju neki drugi modeli moraju biti kompatibilni hrvatskom obrazovnim sustavom i pretpostavkama koje mora zadovoljiti, a tu govorimo i o prijevozu učenika te pedagoškim uvjetima. Kad imate 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole to je jasan pokazatelj da se ta odluka, koja se treba donijeti, mora promijeniti - rekao je međimurski župan koji smatra da tri sata nastave u školama neće spasiti roditelji koji rade tri puta duže.

"Ne morate reći pogriješili smo, ali odluku povucite"

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije ustvrdio je kako želi vjerovati da je ova odluka donesena u dobroj vjeri.

- Međutim, ovaj odaziv djece koja će 11. svibnja krenuti u školu najbolje potvrđuje kako je Ministarstvo pogriješilo i treba poništiti tu odluku. Da li želimo stvarno organizirati nastavu za jednog učenika u školi? "Dignuti“ nastavnika, tetu kuharicu, tetu čistačicu, organizirati prijevoz za to jedno dijete, što su županije dužne osigurati. Koliko ćemo resursa potrošiti da bi održali tri sata nastave za jednog učenika? Naravno, mi ćemo kao osnivači napraviti apsolutno sve da se djeca osjećaju ugodno i sigrurno 11. svibnja u školi. Ali ovo stvarno nema smisla. Gibonni u svojoj pjesmi kaže kako je najteže reći oprosti. Očito je još teže reći pogriješili smo. Ne moraju reći da su pogriješili, ali povucite tu odluku - rekao je  Kolar.

Označeno u