Cestovni prijevoznici o rastu troškova: Država ima dovoljno prostora za adekvatnu reakciju! Foto: Pixabay/ilustracija

Cestovni prijevoznici o rastu troškova: Država ima dovoljno prostora za adekvatnu reakciju!

vv | 6.6.2022. u 10:14h | Objavljeno u Aktualno

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika navodi kako očekuje konkretnu reakciju Vlade po pitanju najavljenog porasta cijena goriva. Osim što se generalnim porastom cijena drastično mijenjanju troškovi života, neminovno je da situacija utječe i na poduzetnike, dodaju.

Cijenu prijevoza ne čini samo gorivo, upozoravaju, tu su i troškovi AdBlue aditiva, rezervnih dijelova i održavanja vozila, cestarine i tunelarine, kao i trošak rada zaposlenika.

- U više navrata upozoravali smo da država ima dovoljno prostora za adekvatnu reakciju, ne samo u kontekstu aktualne krize. Poduzetnici su još uvijek opterećeni nizom parafiskalnih nameta – od naknada za turističke zajednice pa do apsurdne radio televizijske pretplate.

Ponovno pozivamo na kompletnu poreznu reformu i rasterećenje poslodavaca, a upravo u svrhu povećanja plaća. Adekvatnim sustavom doprinosa i poreza poslodavci bi bili rasterećeni, a ukupan trošak plaće radnika bi omogućio rast plaća. Trenutnim uređenjem i mizernim minimalnim plaćama država šteti svim svojim žiteljima – priopćili su iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.