Cesarec: Prednjačimo u izvozu, ali plaće su ispod prosjeka Foto: Varaždinska županija

Cesarec: Prednjačimo u izvozu, ali plaće su ispod prosjeka

I.D./Varaždinske vijesti | 19.10.2015. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu 16. listopada održana je 8. sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije na kojoj se raspravljalo o analizi gospodarstva Varaždinske županije, primjeni inovacija te o tome što se može konkretno učiniti kako bi se poboljšalo stanje u gospodarstvu u Varaždinskoj županiji.

Predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec predstavio je analizu stanja u gospodarstvu Varaždinske županije u odnosu na stanje u gospodarstvu cijele Hrvatske. Naime, kako je istaknuto, prema podacima o izvozu, u 2014. godini Varaždinska županija ostvarila je ukupan iznos od 6,7 milijardi kuna što je 8,51% udjela u ukupnom izvozu Republike Hrvatske.

- Varaždinska županija time je perjanica hrvatskog izvoza. Čak 20,4% poduzetnika su izvoznici, što je 7% više u odnosu na prosjek Hrvatske. Što se tiče stanja zaposlenosti, važno je naglasiti da je od 2000. do 2008. godine Varaždinska županija otvorila 10.000 novih radnih mjesta, što nijedna županija u Hrvatskoj nije uspjela napraviti. Na kraju 2014. godine tako je broj zaposlenih u županiji 36,700 - rekao je Cesarec.

- Nažalost, stanje po pitanju visine plaća nije toliko pozitivno. Plaće su, naime, ispod razine prosjeka Hrvatske, na čemu se svakako mora dodatno poraditi. Ovi podaci svakako dokazuju da je Varaždinska županija konkurentna, ima potencijala, prednjači na mnogim područjima, no nedostaje malo više financijskih sredstava kako bi se situacija još više poboljšala. Dobro znamo da samo nove investicije i inovacije stvaraju razvoj koji je nužno potreban za održavanje kvalitetnog gospodarstva, a time i za otvaranje novih radnih mjesta - naglasio je Cesarec.

Dodao je da je važno promijeniti poslovnu filozofiju, što podrazumijeva poboljšanje edukacije, uvođenje novih i suvremenih tehnologija, podizanje ukupne razine svijesti poduzetnika, suradnje lokalnih i regionalnih vlasti te, napomenuo je Cesarec, decentralizacija. Kazao je također da lokalna samouprava ima veliki utjecaj na gospodarstvo te da može uvelike pomoći njegovom kvalitetnom razvoju.

Stručna suradnica u Tehnološkom parku, Nina Smiljanić, predstavila je projekt Tehnološkog parka te objasnila kako se primjenom inovacija može pojačati konkurentnost na tržištu. Tom je prilikom pozvala sve sudionike da dođu u Tehnološki park kako bi se razmijenila iskustva te ostvarilo umrežavanje i međusobna potpora između gospodarstvenika i Tehnološkog parka, s ciljem da se gospodarstvo u Varaždinskoj županiji razvija i vodi do još veće konkurentnosti i izvan granica Republike Hrvatske.

Na sjednici su prisustvovali članovi Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci