Čelnici Lepoglave i Maruševca na Cipru razgovarali kako poboljšati agrarnu politiku u ruralnim dijelovima

| 28.11.2018. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

„Agro-entrepreneurship Accelerator“ naziv je konferencije u obliku edukacije Europske komisije koja je u okviru programa Erasmus+ na Cipru okupila predstavnike akademske zajednice, poslovnog sektora, stručnjaka iz predmetnog područja, organizacija civilnog društva i javnog sektora iz 17 zemalja, a delegaciju iz Hrvatske predstavljali su zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Edukacija je poslužila kao platforma za razmjenu pozitivnih i negativnih iskustava agrarne politike u ruralnim područjima s primjerima iz Cipra, Bugarske, Grčke, Italije, Češke, Estonije, Njemačke, Mađarske, Latvije, Litve, Slovačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske.

Sudionici su kroz niz aktivnosti koje su uključivale studijski posjet energetski neovisnoj bio farmi, prezentacije i rasprave stekli širi uvid u nove trendove revitaliziranja poljoprivredne proizvodnje i javnih politika usmjerenima na poticanje poduzetništva u poljoprivrednom sektoru.

- Nemamo samo mi probleme s neobrađenim i neuređenim površinama, s napuštanjem ruralnih područja, depopulacijom, ekonomskim migracijama … Boljka je to većine zemalja koje su participirale na ovoj edukaciji. Uvijek je dobro učiti od drugih, primijeniti tuđa dobra iskustva i pritom dobiti sasvim novi pogled na sustav potpora za razvoj poljoprivrede. Javne politike su one koje određuju smjer razvoja svake zajednice. Za mene osobno ovo je bilo vrlo važno iskustvo i dodatna motivacija za zdrave promjene u našoj usmjerenosti prema razvoju poljoprivrede – kazao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Progresivni, napredni i prosperitetniji poljoprivredni sektor može se razviti samo uz uključivanje sve većeg broja mladih ljudi. Naime, naše sve starije ruralne zajednice trebaju novi razvojni potencijal, novi zamašnjak kojeg nose mladi, a sve kako bi sektor bio dinamičniji i otvoren za aktualne tehnološke transformacije.

Međutim, mladi ljudi, mladi poljoprivrednici i drugi novi dionici u sektoru suočavaju se sa značajnim birokratskim, edukacijskim ili financijskim preprekama, a situaciju dodatno otežava prevladavajuća percepcija kako poljodjelstvo predstavlja neprivlačnu ili staromodnu radnu okupaciju, ponekad s neodgovarajućom socijalnom zaštitom i rizicima neuspjeha.

- Jedan od ciljeva Europske unije do 2020. godine je jačanje poljoprivrede i istovremeno poboljšanje uvjeta za mlade poljoprivrednike pružajući im značajne 'know-how' savjete koji će im omogućiti lakši ulazak u poduzetnički sektor. Temeljem tog cilja, Europska komisija je financirajući konferenciju „Agro-entrepreneurship Accelerator“ sudionicima pružila recentne informacije o novim trendovima agrarne javne politike kako bi potaknuli revitalizaciju ruralnih naselja i potaknuli generacijski prijenos poduzetništva u poljoprivredi na mlađe naraštaje pritom uvažavajući važnost doprinosa svih ljudi koji žive i rade u ruralnim naseljima - istaknuo je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Poljoprivreda je jedna od najznačajnijih društveno-gospodarskih aktivnosti u mnogim zemljama i ključni sektor razvoja i održivosti ruralnih područja.

Tijekom posljednjih desetljeća teških gospodarskih kriza, ruralna su naselja dramatično pogođena depopulacijom, tako se suočavajući s brojnim poteškoćama koje su rezultirale povećanjem nezaposlenosti u ruralnim područjima što je posljedično utjecalo na kvalitetu usluge i poljoprivrede, a ponegdje i na gašenje istih.