Čelnici Lepoglave i Maruševca na Cipru razgovarali kako poboljšati agrarnu politiku u ruralnim dijelovima

| 28.11.2018. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

„Agro-entrepreneurship Accelerator“ naziv je konferencije u obliku edukacije Europske komisije koja je u okviru programa Erasmus+ na Cipru okupila predstavnike akademske zajednice, poslovnog sektora, stručnjaka iz predmetnog područja, organizacija civilnog društva i javnog sektora iz 17 zemalja, a delegaciju iz Hrvatske predstavljali su zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Edukacija je poslužila kao platforma za razmjenu pozitivnih i negativnih iskustava agrarne politike u ruralnim područjima s primjerima iz Cipra, Bugarske, Grčke, Italije, Češke, Estonije, Njemačke, Mađarske, Latvije, Litve, Slovačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske.

Sudionici su kroz niz aktivnosti koje su uključivale studijski posjet energetski neovisnoj bio farmi, prezentacije i rasprave stekli širi uvid u nove trendove revitaliziranja poljoprivredne proizvodnje i javnih politika usmjerenima na poticanje poduzetništva u poljoprivrednom sektoru.

- Nemamo samo mi probleme s neobrađenim i neuređenim površinama, s napuštanjem ruralnih područja, depopulacijom, ekonomskim migracijama … Boljka je to većine zemalja koje su participirale na ovoj edukaciji. Uvijek je dobro učiti od drugih, primijeniti tuđa dobra iskustva i pritom dobiti sasvim novi pogled na sustav potpora za razvoj poljoprivrede. Javne politike su one koje određuju smjer razvoja svake zajednice. Za mene osobno ovo je bilo vrlo važno iskustvo i dodatna motivacija za zdrave promjene u našoj usmjerenosti prema razvoju poljoprivrede – kazao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Progresivni, napredni i prosperitetniji poljoprivredni sektor može se razviti samo uz uključivanje sve većeg broja mladih ljudi. Naime, naše sve starije ruralne zajednice trebaju novi razvojni potencijal, novi zamašnjak kojeg nose mladi, a sve kako bi sektor bio dinamičniji i otvoren za aktualne tehnološke transformacije.

Međutim, mladi ljudi, mladi poljoprivrednici i drugi novi dionici u sektoru suočavaju se sa značajnim birokratskim, edukacijskim ili financijskim preprekama, a situaciju dodatno otežava prevladavajuća percepcija kako poljodjelstvo predstavlja neprivlačnu ili staromodnu radnu okupaciju, ponekad s neodgovarajućom socijalnom zaštitom i rizicima neuspjeha.

- Jedan od ciljeva Europske unije do 2020. godine je jačanje poljoprivrede i istovremeno poboljšanje uvjeta za mlade poljoprivrednike pružajući im značajne 'know-how' savjete koji će im omogućiti lakši ulazak u poduzetnički sektor. Temeljem tog cilja, Europska komisija je financirajući konferenciju „Agro-entrepreneurship Accelerator“ sudionicima pružila recentne informacije o novim trendovima agrarne javne politike kako bi potaknuli revitalizaciju ruralnih naselja i potaknuli generacijski prijenos poduzetništva u poljoprivredi na mlađe naraštaje pritom uvažavajući važnost doprinosa svih ljudi koji žive i rade u ruralnim naseljima - istaknuo je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Poljoprivreda je jedna od najznačajnijih društveno-gospodarskih aktivnosti u mnogim zemljama i ključni sektor razvoja i održivosti ruralnih područja.

Tijekom posljednjih desetljeća teških gospodarskih kriza, ruralna su naselja dramatično pogođena depopulacijom, tako se suočavajući s brojnim poteškoćama koje su rezultirale povećanjem nezaposlenosti u ruralnim područjima što je posljedično utjecalo na kvalitetu usluge i poljoprivrede, a ponegdje i na gašenje istih.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci