Čehok opet oslobođen USKOK-ove optužbe, sada za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita

vv | 5.5.2023. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok oslobođen je USKOK-ove optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita, kao i njegov zamjenik Zlatko Horvat, dok je Miroslav Bunić, bivši predsjednik uprave tvrtke Zagorje – Tehnobetona, oslobođen optužbe za poticanje na primanje mita. 

Nepravomoćna je to presuda koju je dvojici bivših varaždinskih čelnika i istaknutom poduzetniku danas, nakon skoro deset godina suđenja, izrekao Županijski sud u Zagrebu. Naime, osim za slučaj bala u kojem je predlani pravomoćno oslobođen po dijelu optužbe, USKOK je 2014. podigao protiv Čehok i optužnicu za slučaj nazvan Carrington, i to po zgradi u kojem bi njemu, kao i tadašnjem zamjeniku Horvatu, bili plaćeni stanovi za pogodovanja poduzećima Zagorje – Tehnobetona i Zagorje.

Prvo pogodovanje, prema optužnici, odnosilo se na kupoprodaju zemljišta od 38.500 m2 u Jalkovečkoj ulici, kojega je prethodno Republika Hrvatska prenijela Gradu Varaždinu radi izgradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje.

-U cilju pribavljanja znatne materijalne dobiti društvima Zagorje-Tehnobeton d.d. i Coning inženjering d,d. na štetu Grada Varaždina, pogodovao je spomenutim društvima prilikom prodaje gradskog zemljišta. Tako je 10. ožujka 2003., prilikom otvaranja pristiglih ponuda na javni natječaj - kada je utvrđeno da je od pristiglih ponuda najpovoljnija zajednička ponuda društava Stanoing d.o.o. i Meteor d.o.o. s ponuđenom cijenom od 51,15 eura/m2 - Čehok, suprotno zaključku Gradskog poglavarstva Grada Varaždina od 23. siječnja 2003. po kojemu je osnovni kriterij za ocjenjivanje najpovoljnijeg ponuditelja trebala biti ponuđena viša cijena, prisutnima rekao da posao trebaju dobiti Zagorje-Tehnobeton d.d. i Coning inženjering d.d., koja su dala zajedničku ponudu s ponuđenom cijenom od 50 eura/m2, a slijedom čega je od odgovornih osoba društava Stanoing i Meteor zatraženo da izmijene ponudu na način da smanje ponuđenu cijenu, a što su i učinili, svjesni utjecaja Čehoka u donošenju odluka o dobivanju i realizaciji poslova njihovih društava s Gradom Varaždinom, navodi se u optužnici te dodaje da su Stanoing i Meteor izmijenili ponudu na cijenu od 38,00 eura/m2, tako da je na štetu Grada i njihova ponuda smanjena na 41,00 eura/m2, a sukladno čemu je kao najpovoljnija izabrana zajednička, izmijenjena ponuda Zagorje-Tehnobeton d.d. i Coning inženjering.

Drugo pogodovanje, prema optužnici, dogodilo bi se prilikom zamjene zemljišta između tvrtke Zagorje-Tehnobeton i Grada varaždina radi izgradnje Arene Varaždin uz Dravu. Naime, tvrtka bi za to dala zemljište manje vrijednosti u odnosu na gradsko, čime bi bio oštećen Grad Varaždin.

(Više u tjedniku)