Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjem druženju s novinarima Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Već sada smo donijeli dovoljno mjera kojima rasterećujemo naše sugrađane

| 20.3.2020. u 12:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj je konferenciji za novinare ispred Gradske vijećnice govorio o mjerama pomoći građanima i gospodarstvu.

- Svi oni koji će dobivati bilo kakve račune primjerice za komunalnu naknadu koja je morala biti odaslana građanima jer je riječ o prva tri mjeseca, ne moraju ju plaćati, imaju već sada odgodu do 25. travnja. Nakon što sve ovo prođe Grad će diverzificirano pogledati koga i na koji način ćemo osloboditi plaćanja, jer nije jednako i nisu u istoj poziciji trgovački centar koji cijelo vrijeme radi i ima pojačane prihode i recimo obrt koji ne može raditi. Budite uvjereni da će Grad Varaždin sve obrtnike,male i srednje poduzetnike koji su morali biti zatvoreni osloboditi naknade, ali već sada ne moraju ovu ratu platiti - rekao je Čehok.

S obzirom na ozbiljnost situacije i prijeku potrebu zatvaranja sedam objekata Dječjeg vrtića "Varaždin" te činjenicu da većina roditelja ne koristi usluge vrtića, odlukom Gradonačelnika obveze 'plaćanja oslobođeni su svi roditelji korisnici usluga vrtića za mjesec ožujak i mjesec travanj 2020. godine. Roditelji koji su u međuvremenu platili uslugu vrtića za mjesec ožujak, iste će obveze biti oslobođeni u prvom mjesecu redovnog i normalnog rada vrtića.

- Sugrađani koji imaju djecu u vrtiću bit će oslobođeni potrebe plaćanja onog dijela naknade za vrtić odnosno računa kojeg oni plaćaju, bilo da je riječ o privatnim ili gradskim vrtićima. Grad će zajedno s vrtićima podmiriti taj iznos mjesečne cijene koje građani plaćaju.Slično ćemo napraviti i za roditelje koji plaćaju dnevni ili produženi boravak u školama. Svi ugostiteljski objekti, restorani, uslužne djelatnosti koji su u gradskim prostorima također će biti oslobođeni plaćanja najamnine - istaknuo je Čehok.

Izvijestio je i da je jučer osnovan Krizni stožer za gospodarstvo.

- Na čelu mu je gradski vijećnik Mario Lešina i već u ponedjeljak ili utorak ćemo napraviti zajednički sastanak s Obrtničkom i Hrvatskom gospodarskom komorom i već sada otprilike znamo koje će biti najugroženiji dijelovi gospodarstva tako da će Grad i njima pomoći. Predložili smo također sindikatu u gradskoj upravi da se i mi odreknemo dijela primanja, dakle dijela mjesečne naknade koju primamo kao plaću upravo iz solidarnosti svima onima koji neće moći sami zaraditi ovaj mjesec za plaće. Mislim da smo već sada donijeli dovoljno mjera kojima rasterećujemo naše sugrađane - zaključio je Čehok.