Čehok: Smanjili smo mobilne usluge, broj zaposlenih i zabranili nova zapošljavanja Foto: VV arhiva/ilustracija

Čehok: Smanjili smo mobilne usluge, broj zaposlenih i zabranili nova zapošljavanja

Varaždinske vijesti | 29.8.2017. u 17:55h | Objavljeno u Aktualno

– S obzirom na informacije, odnosno laži koje su se pojavile, želim pojasniti cijelu situaciju, rekao je danas varaždinski dogradonačelnik Zlatan Avar, osvrćući se na članak u tjedniku Varaždinske vijesti o nabavci tableta i mobitela, odnosno telekomunikacijskih usluga, za potrebe djelatnika varaždinske gradske uprave.

mobitel 1
U članku navodimo da prema objavljenom oglasu, osim nabave tableta, Grad Varaždin "ide i u nabavu telekomunikacijskih usluga u mobilnoj mreži za umrežavanje pretplatničkih brojeva u VPN (usluge mobilne telefonije) pa je i tu svrhu na gradskim internetskim stranicama objavljen poziv za dostavu ponude".

mobiteli 2
- Radi se također o postupku jednostavne nabave, budući da je procijenjena vrijednost predmeta nabave mobilne telefonije i mobitela sa zaštitnim maskama i SIM karticama 130.000 kuna (bez PDV-a). Iz troškovnika je vidljivo kako Grad zapravo nabavlja 60 mobitela marke Huawei P9 Lite 2017 ili jednakovrijedan uređaj koji, između ostalog, mora imati ugrađen čitač otisaka prstiju, akcelerometar te kompas. Ugovor se sklapa na godinu dana. Kriterij odabira ponude je najniža cijena ponude, a rok za dostavu ponude također je bio utorak 22. kolovoza, navodimo članku naslovljenom „Novoj gradskoj vlasti trebaju i novi mobiteli i novi tableti – Procijenjena vrijednost nabave mobitela 130.000 kuna, a tableta 39.000 kuna.“

mobiteli 3

Ukazavši da je prošle godine ukupna vrijednost nabave za mobilnu telefoniju iznosila 148.468 kuna s PDV-om, koja je uključivala 26 mobilna telefona i pet iPhona, Avar je naglasio da je po završetku nabave "ukupni trošak 133.696 kuna, odnosno 15.000 kuna jeftinije nego lani".

- Mi možemo unutar tog tendera ne kupiti, nego dobiti telefone, a imamo pravo na 60 mobitela. Treba pitati struku, a ne pisati svašta i ako netko zlonamjerno prezentira odgovor koji je dobio, onda je pitanje koji su njegovi motivi, ustvrdio je Avar, dodavši da će Huawei P9 Lite 2017 dobiti po cijeni od 8 kn po komadu.

I varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrnuo se na članak u kojem se jasno navodi da se nabavlja usluga s mobitelima, dok u (pod)naslovu stoje samo mobiteli, bez usluge, vjerujući da se iz članka jasno vidi da su obuhvaćene i mobilne usluge, koje nismo naveli u opremi članka (naslov, podnaslov) samo zbog prostora, a imajući na umu da se pod pojmom "mobiteli" u svakodnevnom razgovoru podrazumijevaju i usluge.

- Ako bilo tko ima pitanja o našim mobitelima, onda neka nas o tome i pita! Zločesto je i glupo lagati da mi koristimo, odnosno da ćemo naručiti mobitele za 130.000 kuna, to je čista laž! Cijena je osam kuna po mobitelu, rekao je Čehok.

I on je naglasio da će ukupni troškovi mobilnih usluga biti 130 tisuća kuna, odnosno daleko manji nego prije.

- Svaki od naših zaposlenika godišnje na mobitel troši svega nekakvih tisuću kuna, rekao je Čehok, naglašavajući da su u kratkom vremenu, odnosno dva mjeseca, uspjeli smanjiti broj zaposlenih, zabranili nova zapošljavanja te preraspodijelili ljude, pa nema više na ulazu zaštitarsku službu, a sve s ciljem uštede.