Čehok: SDP u šest godina otvorio dva jajomata i mljekomata Bosilj: Investitori ne žele Čehoka

VV | 25.5.2021. u 22:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Večeras su se na podcastu Siniše Kovačića sučelili aktualni gradonačelnik Ivan Čehok te njegov konkurent u drugom krugu lokalnih izbora Neven Bosilj. Od samog početka debate krenule su iskrice, Bosilj je prigovorio to što je Čehok na debatu stigao sa svojim zamjenikom Zlatanom Avarom, dok je Bosilj došao sam.

- Ovo je trebalo biti sučeljavanje Ivan Čehok i Neven Bosilj, ali je očito gospodina Čehoka poprilično strah mene pa je morao sa sobom dovesti i Zlatana Avara - naglasio je Bosilj na što je Čehok odgovorio da se Bosilj srami svog kandidata za zamjenika Miroslava Markovića.

- Ne bojim se nikoga, najmanje Bosilja. Mi smo tim i nikada nisam bio one-man-band kao Bosilj, a to što se gospodin Bosilj srami Markovića koji je predsjednik gradske organizacije i što ga nigdje ne spominje, što više spominje Čačića, nego Markovića to samo govori kakav je to tip - kazao je Čehok.

Nakon iskrica s uvoda, prva tema oko koje su se jače zakvačili bilo je oko investicija u Varaždinu, točnije u zoni Brezje, gdje je Čehok ukazao na moguću korupciju. 

- U zonu Brezje je doveo osam investitora, većinom naše tvrtke koje su generički rasle. Pravi investitori izvana dolaze meni. Pravi investitori će doći kada ćemo imati vlast čistih ruku. Mi u ovom trenutku imamo takvu vlast da pravi investitori s njima ne žele imati nikakvog posla - objasnio je Bosilj.

- Upravo je gospodin Bosilj priznao, odnosno FOI, veliku sumnju u veliku korupciju jer ako investitori ne dolaze gradonačelniku, a dolaze meni, nego dolaze SDP-u. Investitori kada još nije gradonačelnik, dolaze u SDP i onda nude njemu nude svoje usluge pa to je takva sumnja na korupciju, Nevene nemojte to raditi. Vi ste bili šest godina na vlasti, gradom je drmao Neven Bosilj, gradom nije upravljao Goran Habuš jer je za to nesposoban. Znate li koja je gospodarska djelatnost Nevena Bosilja i SDP-a u šest godina. Dva jajomata i mljekomata - objasnio je Čehok, na što je Bosilj odgovorio da svi "Boga mole da pobijedim" jer ne žele investirati s ovakvom vlašću.

Naprijed i natrag su se vodile rasprave oko toga tko je bio na vlasti za vrijeme Gorana Habuša. Čehok je konstantno upirao prstom u Bosilja kao dio vladajućih u to vrijeme, a kao dokaz tome predočio je navodno ispisane mailove Bodilja čiju je vjerodostojnost negirao Bosilj.

- Jedan zgodan mail iz 2014. godine, on koji nikada nije bio u gradu, kaže ovako Neven Bosilj: "tvrtka je koalicijskim sporazumom pripala SPD-u u kojoj je osim direktora zaposleno 10-ak osoba ovih je dana došla do ruba likvidnosti." Ili imate drugi mail: "da li će i nakon ponovljenog natječaja za ravnateljicu IV. OŠ kada je poništen prvi natječaj na kojoj je izabrana stara HRST-ova ravnateljica SDP ponovno dozvoliti njezin reizbor." Dakle Bosilj koji nikada nije radio u gradu i nikada nije bio vezan s Habušom na vlasti kadrovira u školi. Sramota - rekao je Čehok.

- Ovakvo ponašanje kakvo demonstrira Čehok ovdje je katastrofa. Tu čita nekakve krivotvorine i može si dati ruku sa svojim prijateljem iz Regionalnog tjednika koji objavljuju svakakve pamflete i ostale stvari i mislim da ovo samo pokazuje dozu i razinu straha koju Ivan Čehok osjeća jer zna da gubi - rekao je Bosilj.

Čehok je nakon toga podigao papire na kojim su ispisani ti mailovi i objasnio da neka građani sami procijene je li su to falsifikati ili ne.

New_Picture_1.jpg

Naravno, neizbježna tema kao i uvijek su bile bale smeća. 

- Bale je 1. travnja 2005. godine posadio na vodozaštitnom području Ivan Čehok. Te bale stoje i prijetnja su i ne možemo zbog toga razvijati Varaždin. Bale ćemo riješiti na najbolji mogući način i to koristeći ITTU mehanizma. On ima dva operativna programa, operativni program konkurentnosti i kohezija i razvoj učinkovitih ljudskih resursa. I oni uzimaju iz tri različitih fonda novce. Mi s tim rješenjem bala moramo aplicirati i dobiti sredstva da to košta naše građane što manje - objasnio je Bosilj i naglasio da su obećali to riješiti u prve dvije godine, a nisu ni u četiri, na što je Čehok odgovorio da se ITTU mehanizmom ne može rješavati to jer će proći rok koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo za zbrinjavanje otpada.

- Moramo biti ozbiljni, da mi nismo imali sudski spor u koji nas je uveo Bosilj na 96 milijuna kuna, jer imamo tužbu  na koncesiju koju je donio Bosilj, mi bismo bale uklonili. Mi moramo raščistiti sudske sporove i bale ćemo brzo ukloniti. Mi smo došli s integralnom nagodbom do toga. Ja ne sumnjam u dobre namjere, ali je ta zajednica ponuditelja tužila. Imamo drugi interventni ugovor iz 2008. u kojem su izgubili 40 milijuna kuna koje je fond dao nama i mi sada moramo van iz toga. Kad se potpiše nagodba, bale će biti tamo do 2022. godine - rekao je Čehok.

Kućanska rampa se također našla na listi vječnih tema koje se godinama provlače i obećavaju, ali još uvijek čekaju realizaciju.

- To moramo dati na EU fond. Zašto bi građani Varaždina plaćali nešto što možemo dobiti iz EU fondova. Mi ćemo napraviti kućansku rampu. U sljedeće četiri godine će kućanska rampa biti gotova - naglasio je Čehok te istaknuo još rotor kod groblja, rotor kod Kućana-Marofa, pretvaranja pothodnika u podvožnjak kao projekte koje su realizirali i koje će realizirati.

- Kućanska rampa je jedan od primjera projekata kako ih je vodila vlast Ivana Čehoka. To je jedna sekta koja si je međusobna pogodovala i Ivan Čehok je to dao raditi vijećniku sa svoje gradske liste i oni su četiri godine nešto radili, a dobili smo lokacijsku dozvolu iz tog razloga što lokacijsku dozvolu daje Grad Varaždin. Riječ promet se spominje samo jednom u projektu i to piše promet će se riješiti u glavnom projektu. Upitno je da netko može dobiti lokacijsku dozvolu na takav idejni projekt - objasnio je Bosilj i zaključio da će dovesti multidisciplinarni pristup i najstručnije ljude za ostvarenje tog projekta.

Osim toga su teme još bile i Arena Varaždin, Aquacity te NK Varaždin. Što su o tim temama raspravljali možete vidjeti u videu Siniše Kovačića.

Video sadržaj