Čehok: Pokušavamo doći do integralnog rješenja svih sporova i do ljeta bismo mogli krenuti sa zbrinjavanjem bala

| 3.2.2020. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Ovaj tjedan od banke ćemo zatražiti obvezujuću ponudu za obveznice, a zatim ćemo na Vijeće dati odluku da vijećnici odluče o konačnom modelu. Kako sada stvari stoje, u završnoj fazi su pregovori s HDZ-om i kolegama iz Lige, ali ćemo pozvati, naravno, i sve ostale vijećnike na međustranačko vijeće. Pokušavamo doći do onoga što je međustranačko vijeće tražilo prije dvije godine, a to je integralno rješenje svih sporova i konačno početi sa zbrinjavanjem bala - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjem kolegiju gradonačelnika.

- U ovom trenutku imamo dva ugovora, zbog bivše vlasti koja je krenula u sudske procese imamo tužbe od preko 300 milijuna kuna. To nikome nije ugodno, to jednostavno opterećuje i jednostavno moramo te sudske sporove raščistiti i krenuti sa zbrinjavanjem bala. Prema onome što sada znamo, u toj nekakvoj završnoj fazi pregovora s ostalim političkim skupinama, mi bismo negdje do ljeta, čak možda i prije, mogli krenuti sa zbrinjavanjem bala i onda definitivno osloboditi Brezje - dodao je Čehok i naglasio da je za kupnju zemljišta u Brezju zainteresirana jedna multinacionalna kompanija.

- Međutim, čekaju da barem vide da imamo ugovor za zbrinjavanje bala. Prema tome, to je sigurno nešto što moramo napraviti, jer i mandat nam je u zadnjoj četvrtini i građani to od nas i očekuju. Sudski sporovi već traju osam godina i još se nisu maknuli dalje od početka. Više nemamo vremena za čekati i ja se nadam da ćemo to staviti u obveznice - rekao je Čehok.

- Tu je još i nekoliko novih detalja. Pred nama je odluka o Belim kipima. Ako nam ih država prepusti, mi bismo tamo išli s Centrom za sve napuštene životinje. Tu će trebati nekakva nova sredstva, pa ćemo i to vjerojatno staviti u obveznice, jer tih sredstava nemamo. Dio za infrastrukturu smo već stavili. Prostor Belih kipa bismo onda cijeli uredili i to bi bila jedna prekrasna rekreacijsko-šetališna zona grada, a u onim starim vojnim hangarima bismo onda napravili to sklonište koje danas, nažalost, malokoji grad u Hrvatskoj ima - naveo je.

Na kolegiju je, među ostalim, bilo riječi i o radu Centra za mlade te suradnji s građanima.

- Napravili smo Centar za mlade, danas je tamo sedam udruga, uspjeli smo ih sve koordinirati, svi su na jednom mjestu. Iako se možda međusobno i ne slažu, ali surađuju. Napravili smo im i podrum, pa danas mladi za svoje aktivnosti udruga civilnoga društva dovoljno prostora. U tijeku je i natječaj za dodjelu 90.000 kuna za programe za mlade pa se mogu javiti. U gradu imamo i nekoliko scena, koje su uglavnom u gradskim objektima, a imaju ih privatnici, jer je logično da oni vode nekakve glazbene, scenske i ugostiteljske djelatnosti. Otvorena je i Kulturana u našem prostoru u Graberju, imamo i posebne večeri u Staroj vagi koja je također gradski objekt, imamo i programe na stadionu Sloboda, u Rogozu, prema tome, u ove dvije godine smo uspjeli doći do toga da imamo barem tri-četiri prostora u koje svi oni koje zanima glazba ili bilokakav scenski nastup mogu pronaći nešto za sebe - kazao je Čehok te se osvrnuo na suradnju i komunikaciju građanima.

- Moram reći da nijedna gradska vlast nikad nije toliko razgovarala i bila blizu građanima. To potvrđuje i činjenica da je na javnom pozivu za ugradnju solarnih panela od 500 odabranih u Hrvatskoj njih čak 50 iz Varaždina. To znači da su građani prepoznali i razgovarali s nama, komunicirali, a jednako tako je i s poduzetnicima i obrtnicima, i nije točno ono što tvrdi SDP da mi ne znamo surađivati s građanima, nego da im prijetimo. To jednostavno nije istina, to je kretenarija. Grad Varaždin nikoga niti tuži niti će progoniti, kad sam ja gradonačelnik neće se na bilo koji način svađati s građanima. Naravno da moramo reagirati na neistine, ali što se tiče suradnje, mislim da ona nikad nije bila bolja, od udruga, poduzetnika, ljudi koji se javljaju na javne pozive... i tako će biti i dalje. Sigurno nema grada u Hrvatskoj koji na ovaj način komunicira i surađuje s građanima - zaključio je Čehok.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović izvijestio je o provedbi projekta PROMO čija je svrha informativnim aktivnostima građane upoznati s postignutim ciljevima i ostvarenim rezultatima u području gospodarenja otpadom. Rekao je da projekt ulazi u završnu fazu te slijede radionice u školama i vrtićima. Dodao je da će sva djeca dobiti promo-kišobrane, kao i kućanstva koja su se pokazala najboljima u razvrstavanju otpada.

Spomenuo je energetsku obnovu gradskih osnovnih škola pa je tako istaknuo da je za V. osnovnu školu završen odabir izvođača te se početak radova očekuje 1. svibnja.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica ovog je vikenda boravila u Rijeci na programu otvorenja godine Europske prijestolnice kulture, a ovom je prilikom istaknula da će i Varaždin će biti dio tog velikog projekta.

- Rijeka i Varaždin imaju jako dobru suradnju i ponosna sam na to da smo, uz programe koji se održavaju u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture, jedini u Hrvatskoj uspjeli dislocirati jedan program. Riječ je o programu "Učionica" koji je jedan od najbolje ocijenjenih programa Europske prijestolnice kulture. To je dukativni program kojem je krajnji cilj dizanje kapaciteta. U razgovoru s Rijekom, koja je bila zadužena za izradu kurikuluma, primijetili da nam možda najveći problem u gradu profesionalnost u produkcijskom smislu, od menadžmenta, financiranja, promocije, razvoja publike i uključivanja šireg građanstva. Nedavno nam je završen natječaj za odabir udruge voditelja Centra za mlade, odabrana je udruga V.U.K. s kojom ćemo aneksirati produkciju tog programa. Kroz veljaču očekujemo raspisivanje poziva, a cilj nam je da imamo 12-15 polaznika koji su zaista zainteresirani i motivirani da nauče nešto novo kako bi onda oni mogli biti novi nukleus i podići kapacitete na razini grada - rekla je Malenica.