Čehok o rotorima, Cehovskoj, brzom internetu, Ritzu, Bombellesovoj cesti... Foto: Arhiva

Čehok o rotorima, Cehovskoj, brzom internetu, Ritzu, Bombellesovoj cesti...

| 22.2.2021. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Među temama aktualnog sata bili su i postavljanje kanta za smeće, odnosno košarica za smeće na pješačkom šetalištu pored Kauflanda gdje je vijećnik Danijel Kuserbanj uočio da je narastlo zagađivanje okoliša. 

- Počeli smo postavljati košarice na svim mjestima. Imamo više otpada po šetalištu u Dravskoj park šumi i drugim mjestima pa smo krenuli s postavljanjem košarica. Također kod Kućanske rampe, Mikčeva i Koblenzova ulica kao i u drugim naseljima. Slažem se da treba postaviti takom kod šetališta kod Kauflanda. Mislim da ćemo to također napraviti uskoro. Sad su to čišćenje preuzeli Parkovi i Čistoća - odgovorio je na upit gradonačelnik Ivan Čehok.

Vijećnika Bruna Istera je zanimala i dalje situacija oko pružnog prijelaza kod Cehovske ulice.

- Mi smo konstantno zvali Hrvatsku željeznicu i upravo zbog naših inicijativa kao i inicijativa mjesnog odbora, gospodina Rožića se uopće krenulo to raditi, međutim kao i što to sami znate mi to sami ne možemo raditi jer nemamo neke posebne ingerencije. Nazivamo i pokušavamo, radimo i preko zastupnika Stričaka u saboru da se to što prije riješi - odgovorio je Čehok. 

Vijećnika Istera je također zanimalo da je grad poduzeo sve vezano za prijavljene štete od potresa i dali će se izdvojiti sredstva za sanaciju oko eventualno nastale štete u centru grada gdje ima dosta starih i trošnih građevina. Odgovor na ovaj upit je pružio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

- Mi smo primili 14 prijava navodne štete od potresa za što smo poslali nadležne službe na teren koje nisu utvrdile da su građevine statički ugrožene i da bi dobile žutu ili crvenu markicu. Isto tako smo uputili naše službe na javne objekte, to su u pitanju bile škole, koje nisu ipak bile ugrožene. U njima je sve u redu i možemo umiriti građanstvo koje možda misli da li je možda došlo do nekakvog problema s bilo kojom građevinom. To su bile 1. i 2. OŠ gdje su roditelji izrazili određenu skepsu da li su građevine sigurne za boravak djece. Znamo da u centru grada ima građevina koje nisu održavane i koje imaju određene probleme. Vidjet ćemo ako je nastala neka šteta. Naći ćemo financije da napravimo što možemo, ali ne možemo puno kada je vlasnici nisu održavali godinama. Možemo određene stvari riješiti kao što je sanacija dimnjaka kao na III. OŠ ili kao što smo sanirali neke dimnjake u gradu. Kompletne građevine ne možemo sanirati na trošak proračuna jer se radi o tome da se radi o privatnoj građevini gdje stanari ili nisu riješili međusobne imovinsko-pravne odnose ili nisu uplaćivali određenu svotu novaca u pričuvu - zaključio je Avar.

Istera je zanimalo zašto se ne provode aktivnosti vezane za odbor za komunalne djelatnosti koji se ne sastaje.

- Žao mi je da se ne sastaje. Ja nikada nisam rekao svojim vijećnicima ili bilo kojem drugom vijećniku što treba učiniti i ja se nadam da će se odbor za komunalne djelatnosti ponovno sastati - rekao je Čehok.

Damir Laljek je pokazao interes za Izgradnju rotora kod Motičnjaka, Sračinca i u ulici Braće Radića kod Gojanca koje financira Hrvatske ceste te u kojoj je fazi realizacija tih rotora, kao i da li će Hrašćica također dobiti internet putem optičkih kablova kao što je to bilo rješeno na Banfici i drugim mjestima diljem Varaždina.

- Mi se već uključujemo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Naš odjel je uključen u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa upravo oko ovoga rotora Kućan-Marof gdje je državna cesta prema Osijeku, Slavonska i Podravska magistrala, tu smo mi uključeni oko rješavanja tih odnosa i tu je koliko je meni poznato radovi trebali krenuti. U Gojancu je jednako sve spremno, nadam se da do kraja godine mogu krenuti radovi. Hrašćica upravo oko otezanja imovinsko-pravnih odnosa će ići na proljeće iduće godine. U svakom slučaju bi u sljedećih godinu dana trebali dobiti ta tri nova rotora u samom gradu. Budite uvjereni da će Grad i dalje preko svojih odjela biti prisutan oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dobra okolnost je da smo konačno uspjeli urediti usklađivanje podataka katastra i gruntovnice pa to rješavanje odnosa sada ide puno lakše - objasnio je Čehok

- Imamo dva pristupa kod optičkog interneta. Jedan pristup je putem telefonskih operatera koji nude optiku zato što su velika naselja i velika gustoća nasesljenosti pa imaju svoje komercijalno opravdanje, a drugo su prigradska naselja koja se njima toliko ne isplate pa tu mi pomažemo. Idemo sada s Kućanom i Zbelavom, a pretpostavljam da će operateri za Hrašćicu imati svoju ekonomsku komercijalnu računicu, tako da Hrašćica ne bi trebala biti problem - objasnio je Čehok.

Vijećnika Miroslava Markovića je zanimalo da li Parkovi koji su preuzeli kafić Ritz namjeravaju kao i drugi kafić pod njihovom ingerencijom (Tri mrtvaca) namjeravaju zatvoriti nedjeljom kada mnogi ljudi idu na kavu.

- Ne znam kako će raditi Ritz pod Parkovima. Vjerojatno će raditi nedjeljom. O tome ne odlučuje gradonačelnik niti se ja time ne bavim. Na nama je da ovu tvrtku koja je došla u poteškoće zbog raznih okolnosti što znate i sami da Aquacity nije u dobrom stanju. Želimo zadržati imovinu, a nastaviti djelatnost. Zašto Parkovi ne rade tamo nedjeljom u Tri mrtvaca, smatram da se direktor već odgovorio zašto - odgovorio je Čehok.

Marković je smatrao da je Čehok „šerifski“ prebacio lopticu prema samo Parkovima u svom odgovoru, ali smatra da se Grad ne bi trebao baviti ugostiteljstvom jer se u 2019. godini potrošilo milijun i pola kuna za Aquacity. 

Također je gradonačelniku poslao upit vezan za Bombellesovu cestu koja je u lošem stanju te hoće li se obnoviti.

- To je nekada radila županija, Županijska uprava za ceste. Jesu li oni na koji način dovršili to, pretpostavljam da nisu. Međutim, ono što vam želim reći da mi kada smo išli raditi tu zaobilaznicu, uvijek smo je jedan od uvjeta bio da to bude zona u kojoj će biti gradski promet, dakle promet do ograničenja brzine 50 km/h. Imate tamo građana koji se tamo zalete i 150 km/h. Ponavljam, to je bila ulica uz Dravsku park šumu otvorena kao spojnica iz pravca Međimurja prema Sloveniji, ali pod uvjetom da bude to gradska zona prometa. Ja molim građane da to poštuju. Bude li se poštivalo ograničenje, nikome se ništa neće dogoditi na toj cesti - objasnio je Čehok.

Zadovoljan nije bio ni odgovorom za Bombellesovu jer smatra da se može raditi požurnica prema ŽUC-u da se riješi stanje te prometnice.