Čehok o odličnim financijskim rezultatima Grada: Pokazali smo da smo sposobniji, ali i da štedimo Foto: VV arhiva / ilustracija

Čehok o odličnim financijskim rezultatima Grada: Pokazali smo da smo sposobniji, ali i da štedimo

Varaždinske vijesti | 27.7.2018. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin napravio je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, a kako ističu iz Grada, rezultati toga izvješća više su nego ohrabrujući - grad u fiskalnom i financijskom smislu postiže najbolje rezultate u posljednjih deset godina.

- Mjerimo li podacima o fiskalnim prihodima, prije svega poreznim prihodima od dohotka, Grad se može pohvaliti činjenicom da su oni za prvu polovicu godine ostvareni za gotovo 20% više od planiranih, ali i za 20% više od ostvarenih u istom razdoblju 2017.! Ukupno je prihodovano oko 65 milijuna kuna, u odnosu na planiranih 55 milijuna. To znači da je u samo godinu dana fiskalni kapacitet grada povećan za gotovo 20%, pri čemu treba istaknuti i da su to najvažniji prihodi u strukturi svih prihoda. To znači da je niska stopa nezaposlenosti i visoka stopa zaposlenosti dovela do rasta poreznih prihoda unatoč činjenici da Hrvatsku napušta dio radne snage. Međutim, to se, srećom, nije odrazilo na proračunske prihode grada, naprotiv, oni su znatno veći - naglasili su iz Grada.

Dodaju da su još važniji pokazatelji za tzv. investicijske prihode, odnosno za one stavke preko kojih je moguće vidjeti razinu investicija u gradu. Tako u kretanju poreza na imovinu Grad postiže financijski značajne rezultate.

- Taj je porez ove godine dvostruko veći nego u usporednom razdoblju 2017., odnosno već je u prvih šest mjeseci ove godine grad prihodovao kao i za cijelu prošlu godinu! Isto tako, najbolji investicijski pokazatelj, kretanje prihoda od administrativnih pristojbi koje se plaćaju većinom na nove objekte, pokazuje rast od 5%. Rastu i prihodi od komunalnih doprinosa i naknada, što također pokazuje i sve ažurnije praćenje naplate - ističu iz Grada i dodaju kako ukupni prihodi i rashodi daju jasnu sliku i o financijskom stanju grada.

- U ovom trenutku grad iskazuje realni višak prihoda poslovanja od 16 milijuna kuna, što sa prenesenim viškom iz prethodnog razdoblja iznosi 27,3 milijuna kuna. Ono što posebno upada u oči jest, s druge strane, činjenica da su takvi odlični rezultati ostvareni s daleko manje zaposlenih nego prije i sa znatnim uštedama na plaćama. Tako je u odnosu na planiranih 10,1 milijun kuna za plaće zaposlenika gradske uprave, ostvareno samo 8,5 milijuna kuna, dakle grad je uštedio u samo šest mjeseci gotovo 20% na plaćama zaposlenika. To je i opet znatno niže nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Uštede su i na drugim stavkama rashoda, što će sve imati prilike vidjeti i potvrditi gradski vijećnici - zaključuju iz Grada.

Na ove se rezultate osvrnuo i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- U samo godinu dana uspjeli smo pokrenuti više projekata nego bivši u šest godina, potaknuti investicije, započeti s građevinskim komunalnim radovima, urediti grad, pripremiti i veće građevinske projekte, privući novac iz EU i državnih fondova i ostvariti ovakav rekordni višak! A s druge smo strane smanjili broj zaposlenih, nema više zapošljavanja po političkim vezama i masa plaća je smanjena za gotovo 20% u odnosu na planove. Kada tome pridodamo i daleko veće aktivnosti naših komunalnih tvrtki, vidi se da grad ponovno živi i da se u gradu radi. Ovakvi rezultati nisu slučajnost nego posljedica rada svih zaposlenika. Sada je valjda svima jasno zašto se bivša vlast tako grčevito bori da se ponovno vrati u fotelje – pokazali smo da smo sposobniji, ali da istodobno štedimo i pazimo na svaki izdatak te ne zapošljavamo samo zato što su to naši stranački prijatelji. Ovakav trend treba zadržati - zaključio je Čehok.