Čehok: Nema transparentnijeg i obuhvatnijeg rješenja višegodišnjih gradskih problema od ovog koji se nudi

| 17.7.2020. u 09:08h | Objavljeno u Aktualno

- Ne znam kako bi se moglo transparentnije i obuhvatnije raščistiti višegodišnje gradske probleme od načina na koji se sada nudi, a oporba ne samo da ne nudi bolji način, nego sama u šest godina nije raščistila nijedan spor. Uostalom, zaključak Međustranačkog vijeća je bio da se pronađe neki integralni model, koji će obuhvatiti sve sporove, veli varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici odlučivati o tzv. integralnom rješenju niza sudskih sporova povezanih s kupoprodajama i zamjenama zemljišta, koje uključuje i trajno zbrinjavanje baliranog smeća koje već 15 godina leži na ulazu u Varaždin.

Naime, nakon što je Ekos Holding sredinom prošle godine dobio presudu prema kojoj je Grad Varaždin dužan isplatiti oko 30 milijuna kuna za kupljeno, a nikad plaćeno zemljište u Ulici Vilka Novaka, postavilo se pitanje kako to riješiti, ali i kako će se i koliko platiti okolno zemljište koje je istodobno kupljeno od T7 VIS-a, odnosno današnjeg T&H Investa.

- Neki su navodili da smo se trebali žaliti prije nego što je postala pravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u korist Ekos Holdinga, ali naš je odvjetnik rekao već prije presude da su nam izgledi slabi te da ne vidi pravni temelj u žalbi, imajući na umu obrazloženje sutkinje koja je, između ostalog, presudila da se trebalo ići na pobojnost ugovora, ali se s time zakasnilo. S obzirom na to, kao i činjenicu da je kupoprodaja zemljišta od T7 VIS-a bila pod istim okolnostima, prijetio nam je gubitak spora teškog dodatnih preko 60 milijuna kuna. Da se to ne bi dogodilo, odnosno kako bi se okončali višegodišnji sudski procesi koji prijete gradskom proračunu, trebalo je predložiti, a onda i dogovoriti sveobuhvatno i za sve zainteresirane strane prihvatljivo rješenje, što smo konačno, nakon mjeseci dogovaranja i pregovaranja, i uspjeli – ukazuje varaždinski gradonačelnik, naglašavajući da za sve predloženo postoje mišljenja odvjetnika, i to čak tri.

Da kamate ne bi bile ogromne, kako napominje, prvo je trebalo smanjiti glavnicu potraživanja T&H Investa za zemljište koje je Grad Varaždin kupio u Ulici Vilka Novaka. To je napravljeno tako da je glavnica umanjena za isplaćeni avans te dio cijene koja je isplaćena T7 VIS-u za zemljište na Banfici, što je oko šest milijuna kuna.

- Tako se glavnica T&H Investu smanjuje na 22,5 milijuna kuna, dok se ugovor o kupoprodaji zemljišta na Banfici raskida, kao i ugovor o zamjeni zemljišta. Uistinu ne vidim kako bi ovdje moglo biti ikakve štete,. Dapače, samo koristi jer što više smanjimo glavnicu, to će cijena zemljišta u kvadratu POS stana biti manja, pogotovo ako će se graditi zgrade od osam ili deset katova, ukazuje Čehok u vezi avansa i ugovora za koji je nepravomoćno osuđen zajedno s Davorom Pataftom, koji je potpisao ugovor ispred T7 VIS-a.

Svi sporni ugovori o zamjeni i kupnji zemljišta, naglašava, raskidaju se, a isplaćeni iznosi se vraćaju Gradu.

- Isto tako, u ovome trenutku dio prometnice prolazi preko zemljišta u vlasništvu bivšeg VIS-a, mi to možemo upisati kao javno dobro, ali bismo bili dužni platiti odštetu za tih 2500 m2, ovako postaje ponovno naše vlasništvo. O tome nitko ne govori, ukazuje.

Osim rješavanja sporova oko kupoprodaje zemljišta s Ekos Holdingom i T&H Investom, tzv integralno rješenje obuhvaća i rješavanje sporova oko bala, odnosno njihovo trajno zbrinjavanje iz Brezja.

-To će se učiniti prema aneksu prvog ugovora sklopljenog s T7 VIS-om, budući da njegov pravni slijednik ima odnos s CEZAR-om. I kod toga će Grad Varaždin dobro proći, budući da je za nas ostala ista cijena zbrinjavanja, iako je ona u međuvremenu porasla, što se može vidjeti po cijenama u drugim postrojenjima za MBO. Uz to, umjesto nekadašnjih 120.000 tona, dogovoreno je zbrinjavanje 105.000 tona, plus/minus 5.000. No, ono što je najvažnije, zbrinjavanje se plaća tijekom 12 godina i s kamatom od 1,2 posto, što je ispod kamata na obveznice, naglašava Čehok te napominje da će se izdati jamstvo, koje prethodno treba odobriti nadležno državno tijelo.

Usporedbu s troškovima zbrinjavanja prema koncesiji iz 2016. drži nerealnom jer se radilo o povezanom poslu prema kojem bi se bale odvezle po ponuđenoj cijeni, ali samo ako bi Grad Varaždin maknuo zabranu raspolaganja zemljištem na kojem je MBO postrojenje, koje bi se zatim prodalo RCGO Piškornica za regionalni centar za gospodarenje otpadom.

- Nikada nije bilo nikakvog ugovora, ni 2013. ni 2016. kojim bi se bale odložile jer se nisu ni mogle odložiti. Bio je prijedlog da se smanji cijena koncesije ali samo pod uvjetom da se maknu tereti sa zemljišta za MBO. Poznato je što su građani Varaždina rekli o tome da se u Brezje dovozi otpad iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Pogledajte snimku sjednice iz 2016. gdje upravo moj zamjenik Avar, tada vijećnik, poziva Habuša da konačno potpiše ugovor ali u izvornom obliku. To Habuš nikad nije učinio, veli Čehok, koji navodi i druge razloge zašto ne treba računati na odlaganje bala.

Naime, danas nema slobodnih kapaciteta za odlaganje tolike količine otpada, koji se i ne može odložiti bez obrade zbog svog sastava.

- Neki tvrde da smo izmislili visoke količine DOC-a, štoviše, čak su nas i zbog toga prijavili USKOK-u, iako grad nema nikakve veze s analizom koju su radili čakovečki Bioinstitut, zagrebački Andrija Štampar te Varkom, koji je kupio potreban uređaj. I svi su došli do istihrezultata, ukazuje Čehok.

Kao što su i drugi gradovi dobili novac za sanaciju starih odlagališta, uvjeren je da će i Varaždin dobiti sufinanciranje zbrinjavanje bale, tako da troškovi neće snositi samo gradski proračun, odnosno građani.

- To nam je potvrdio treći odvjetnički ured koji smo angažirali, ukazujući da Fond ne može jednostrano raskinuti ugovor za financiranje koji smo imali još iz 2010., koji je Habuševa koncesija dovela u pitanje, navodi Čehok. Nevjerojatno je da SDP danas predlaže raspisivanje novog natječaja znajući da je to pokušao učiniti njihov ministar Zmajlović 2014. i da mu je DKOM poništio natječaj s obrazloženjem da se ne može raspisati novi ako po starom poslu nisu bale zbrinute. To bi se dogodilo i nama.

Iako se integralno rješenje nekima čini složenim, Čehok drži da nije tako i da se sve može shvatiti, pogotovo što se o njemu govori već mjesecima.

- Jednostavno, želimo riješiti sve pravne sporove. Bilo je ranije ponuda za rješavanje bala, ali pri tome bi se nastavio spor oko koncesijskog ugovora. Sada smo i to riješili. Naime, koncesija povlači CEZAR, uz određenu odštetu za troškove odvjetnika, vještaka, zakup kapaciteta, troškove koncesije i drugo, o čemu će svoje reći na kraju i sud. Možda se nekima odšteta od 7 milijuna čini velika, ali treba to usporediti s tubom protiv Grada od 95 milijuna kuna, pri čemu je vještak naveo da je šteta od oko 45 milijuna kuna. Prema stavu koncesionara ima pravo i na kamate, što bismo mi osporavali, ali iznosi su visoki i bez toga. Što bi nam značilo da smo riješili samo bale, a ostao nam takav spor. Ili da smo proveli koncesiju da je bilo za to uvjeta, a da nas se tuži temeljem ugovora, pita Čehok.

Ukazivanje da ne treba kretati u rješavanje nagomilanih problema zbog korona krize drži neopravdanim, budući da Grad Varaždin i sada ima višak prihoda od osam milijuna kuna. Uz to, što drži možda još važnijim, navodi interes investitora za zemljišta u Brezju, koji neće dovijeka čekati uklanjanje bala.

- U ovom trenutku imamo pisma ili iskaz namjere od tri ozbiljna investitora, koji već posluju u Varaždinu. Isto tako, mi imamo novac iz EU fonda za servisnu cestu i infrastrukturu koja ide preko bala, pa je pitanje ne samo koliki ćemo novac izgubiti zbog odustajanja od kupoprodaje zemljišta, nego i hoćemo li uopće zonu Brezje moći u srednjoročnom razdoblju pripremiti za investicije, upozorava Čehok te napominje da bi se od prodaje zemljišta moglo dobiti iznos koji je dovoljan za pokriće godišnjeg troška zbrinjavanja bala.

Budući da Grad Varaždin ipak sada nema novac za isplatu zemljišta i bale, ide se s prijedlogom za municipale obveznice u vrijednosti od 67 milijuna kuna za čije izdavanje odobrenje daje Vlada, odnosno nadležno ministarstvo

- I to je još jedan dokaz transparentnosti. Vlada će vidjeti točan naš koncept i za što će novac ići. Nema transparentnijeg načina od izdavanja obveznica koje se ne mogu raspisivati ukoliko za to nema uvjeta, ukazuje varaždinski gradonačelnik te napominje da je poziv za iskazivanje interesa za prodaju gradskog udjela u Termoplinu svojevrsni osigurač, ukoliko se sve ovo ne bi moglo drukčije financirati.

Čudi ga da je danas SDP protiv prodaje gradskog udjela u Termoplinu, kada su drugi gradovi gdje je SDP na vlasti to već učinili, ali nešto ipak još više.

- Prodaju gradskih dionica upravo su oni predlagali 2015. na javnoj tribini, a o tome je bilo govora i na Gradskom vijeću. A što reći da neki danas govore čak i o tome da bi prodaja bila pljačka, a njihov se gradonačelnik i tadašnja stranka za to zalagala? Štoviše, pokušavala staviti na dnevni red. Međutim, ovo što mi sada činimo samo je ispitivanje tržišta prema iskazima interesa. Ipak,  još me više čudi da se protestira protiv on line sjednice, dok se istodobno danas u Čakovcu održava on line sjednica SDP-ove vlasti. Isto tako, svi ti sporovi i ugovori odavno su poznati svim vijećnicima, tako da je potpuna neistina da nisu dobili materijale na vrijeme jer su se do sada trebali barem 10 puta s time upoznati. A neka se samo prisjete kako su oni donosili odluku o konceiji: ne samo da nisu imali materijele, nego nisu ni znali što je predmet koncesije i  čije su bale, upozorava varaždinski gradonačelnik, koji se nije htio osvrtati na stavove Udrugu VBS, ali ukazuje da  odvjetnik Petrić, kao bivši odvjetnik Grada, ne smije govoriti o predmetima koje je vodio, ai nije okončao nijedan bitniji spor jer je revizijom vraćen na početak.

sdp.jpg