Čehok: Namjera nam je kontrola nad pogonom za MBO Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Namjera nam je kontrola nad pogonom za MBO

| 3.4.2018. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Usprkos burnoj raspravi, varaždinski gradski vijećnici protekle su srijede većinom glasova ipak donijeli Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

Plan “težak” 177,9 milijuna kuna predviđa, između ostalog, izgradnju ili nabavu postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, izgradnju najmanje još jednog reciklažnog dvorišta, izgradnju građevine za gospodarenje neopasnim otpadom s pretovarnom stanicom na području Poljane Biškupečke, izgradnju građevine za gospodarenje neopasnim otpadom (sortirnice za reciklabilni otpad) na Motičnjaku te izgradnju podzemnih sustava za odlaganje otpada po vrstama za korisnike iz kolektivnog stanovanja.

”Spomenik smeću”

Vijećnike Vjerana Strahonju (nezavisni) i Brunu Istera (SDP) najviše je zanimalo gdje će završavati biootpad, ali i zašto je područje Poljane Biškupečke predviđeno za pretovarnu stanicu.

- U planu nedostaju sve činjenice ili ne piše sve točno. Primjerice, u njemu stoji da se Čistoća javila Varkomu sa zahtjevom o mogućnosti obrade i/ili zbrinjavanja otpada u kompostani na Motičnjaku, Varkom je odgovorio da može, no ne piše da Varkom po zakonu to ne može raditi. Taj će se problem, vjerujem riješiti, no to je trebalo biti napisano u planu s mogućim rješenjima. Što se tiče pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj, imat ćemo dva pogona, jedan na Motičnjaku i jedan ondje. Trebali bismo vidjeti postoje li druga rješenja - ukazao je Strahonja dodavši da će na još jednom ulazu u grad Varaždin biti nekakav “spomenik smeću”.

Robert Briški, savjetnik Uprave Čistoće, pojasnio je kako je Prostornim planom uređenja Grada Varaždina predviđena lokacija biološkog pročistača na području općine Trnovec Bartolovečki, dok je GUP-om Poljana Biškupečka definirana kao izdvojeno građevinsko područje.

- Čistoća je, kao izrađivač plana, bila dužna poštivati akte Gradskog vijeća pa tako i PPU u kojem se ta lokacija navodi za obradu biootpada. No, kao drugu mogućnost naveli smo mobilnu jedinicu za kompostiranje koja može zamijeniti postojeću zidanu građevinu. Što se tiče Poljane Biškupečke, na toj je lokaciji kao i na Motičnjaku, predviđena komunalna namjena. Nismo mogli napisati Banfica ili Nedeljanec jer smo morali poštivati prostorne planove. Dakle, Poljana Biškupečka je izdvojeno građevinsko područje na kojem je moguće ustrojiti postrojenje za pretovar otpada. Zašto je to nužno? Zato jer Grad prestank om koncesije s koncesionarom mora imati soluciju da ne bude zatrpan otpadom, odnosno da se on može negdje pretovariti - naveo je Briški.

SDP-ov vijećnik Neven Bosilj pitao je znači li to da će ovo što se sada radi u Cehovskoj ulici, odnosno gdje Čistoća prikupljeni miješani komunalni otpad predaje Univerzalu, ubuduće raditi u Poljani Biškupečkoj.

Gradonačelnik Ivan Čehok odgovorio mu je da pretovarna stanica nije objekt ni uređaj za zbrinjavanje te da nema nikakve opasnosti. Po njemu je, naime, “pitanje svih pitanja” što će Grad napraviti s tvornicom za MBO u Brezju.

- Imamo 95.000 tona baliranog otpada, imamo otpad koji stalno dolazi...Štoviše, prema podacima koje imam, Univerzal je pravomoćno kažnjen zbog nezakonitog odlaganja otpada na Piškornici kada ona nije imala dozvolu. Ako je to točno, morat ćemo razmisliti o trenutnom suspendiranju tog ugovora. Nadalje, imamo tužbu koncesionara na 90 milijuna kuna, koncesiju koja je važeća i neprovediva po stajalištu ministarstva, a izgubili smo 40 milijuna kuna od Fonda što sam ja, siroček, potpisao prije nego su me zaprli. Imamo MBO koji je tamo. Može nam se dogoditi da izgubimo spor s koncesionarom, morali bismo platiti odštetu, a bale će i dalje biti tamo i moguće je da netko drugi preuzme MBO, moguće Nijemci, Kinezi, Japanci, bilo tko, i da ovdje lijepo dovoze otpad bez naše mogućnosti bilo kakvog utjecaja i kontrole, a da naše smeće i dalje tamo stoji. To nam se može dogoditi, no mi to pokušavamo raspetljati i na dobrom smo putu - ukazao je Čehok.

Rješenje za 2-2,5 mj.?

Namjera je, pojasnio je vijećnicima, da se koncesija proglasi nezakonitom.

- Namjera je da sve vratimo na početak, da imamo kontrolu nad MBO-om, da nam se ne događa da se tamo radi nešto na što Grad ne može opće utjecati i da ne platimo 90 milijuna kuna nego puno manje i da konačno te bale zbrinemo. Za dva ili dva i pol mjeseca doći ćemo pred vijeće, ponuditi rješenje, a potom vama prepustiti odluku. Ako se to dogodi, možda će biti suvišno razgovarati o pretovarnoj stanici jer, ako bi MBO imao javne ovlasti, onda nema potrebe za pretovarnom stanicom već možemo i na prostoru MBO-a pretovarivati - rekao je, između ostalog, Čehok.

Dodao je, da po njemu dostupnim informacijama, RCGO Piškornica neće biti gotov prije 2023. što je začudilo Strahonju.

- U planu stoji Piškornica, a sada kažete da je neće biti do 2023. Zašto ste je onda stavili u plan, a znate da ništa neće biti od nje - pitao je Strahonja, no odgovor nije dobio.