Čehok najavio sadnju urbanih voćnjaka iza groblja i mini plac u POS-ovom naselju

| 25.2.2020. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

Glavne teme današnjeg kolegija gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka bile su subvencionirane cijene zakupa prostora na varaždinskoj tržnici, ali i skoro otvaranje mini placa u POS-ovom naselju u Jalkovečkoj, a najavljeno je i uređenje urbanih voćnjaka na gradskom zemljištu iza groblja.

- Zelena agenda je službena direktiva EU. Grad Varaždin, sad kad riješimo bale, moći će se zvati zelenim gradom. Gradska tržnica, uz subvencije Grada, i ono što će sama napraviti, omogućuje svim proizvođačima da puna tri do četiri mjeseca imaju besplatne klupe. To je velika pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima koji donose hranu na našu tržnicu i to je put opstanka takvog načina proizvodnje i opskrbe građana takvom vrstom namirnica. Dobro je da su se i ostale općine, iz kojih dolaze poljoprivredni proizvođači, počeli odazivati i ja pozivam načelnike tih općina da subvencioniraju svojim građanima najam klupa kako bi i oni imali 3 mjeseca klupe besplatno - rekao je gradonačelnik. O projektu subvencioniranja stalnih zakupaca poslovnih prostora na Gradskoj tržnici govorio je i direktor Gradskih tržnica Predrag Ciglar. Istaknuo je da je 99 % prostora na tržnici popunjeno i da je od toga 90 % domaćih proizvođača. Osim Grada Varaždina u projekt subvencioniranja uključuju se i općine Vidovec i Petrijanec, pa proizvođači tijekom zimskih mjeseci, zahvaljujući subvenciji, praktički imaju tri do četiri mjeseca gratis klupu. 

Ciglar je istaknuo da su jako ponosni na domaće proizvođače koji kontinuirano dolaze i plaćaju svoj prostor na tržnici, no sve su im češće, kaže, nelojalna konkurencija izlagači koji imaju osiguran besplatni nastup na štandovima na Franjevačkom trgu, u sklopu manifestacija koje organizira Varaždinska županija.

Gradonačelnik i direktor Gradske tržnice najavili su i skoro otvaranje mini tržnice u POS naselju u Jalkovečkoj. Takva je ideja postojala još 2009. godine, kaže Čehok, ali nije bilo zainteresiranih zakupaca, dok ih se sada okupilo 12 za novu lokaciju, kaže Ciglar.

Tržnica će biti natkrivena i trebala bi početi s radom krajem proljeća ili početkom ljeta, a radit će nekoliko dana u tjednu od 10 do 17 ili 18 sati kako bi mlade obitelji nakon posla mogle obaviti kupovinu.

Gradonačelnik je predstavio i novi projekt gradske tvrtke Parkovi - urbane voćnjake, po uzoru na skandinavski model.

- Novost je sjajna inicijativa naših Parkova. To će biti prvi takav gradski voćnjak u Hrvatskoj, a i u ovom dijelu Europe, po uzoru na skandinavske zemlje koje su svojim stanovnicima napravile javne voćnjake u koje svatko može doći i slobodno ubrati prozvode.Naravno, to se mora napraviti u kontroliranim uvjetima da odjednom ne nahrupi stotinu ljudi. Prvi će voćnjak biti na istočnom rubu našeg vodocrpilišta. Sa stručnjacima Parkova odabrat ćemo voćke, vjerojatno će to biti bobičasto voće. U Kopenhagenu imate borovnice, maline, jagode, niže jabuke. To treba biti pod uvjetima koji neće biti opasni za građane, niža stabla, ali i da nitko ne nabere tri kile voća pa da nose prodavati na plac. Na proljeće idemo sa sadnjom prvih voćki pa će za nekoliko godina biti plodova. To je ideja povezivanja građana s prirodom, ali i način da se djeci osigura prostor, uz ideju Čistoće da se na području Belih kipa, uz skloništa za životinje, napravi i mini zoološki vrt. Danas ne možete djetetu pokazati seosku staju ili mjesto gdje je netko u suživotu s konjima i drugim životinjama. Cijeli sjeverni dio grada, prema starom rukavcu Drave, pretvorit ćemo u takvu zelenu zonu u edukativne svrhe - najavio je gradonačelnik.

Direktor Parkova Alen Runac, osim projekta urbanih voćnjaka, najavio je da i ove godine nastavljaju s projektom "Jer volimo zeleno", koji je pokrenut prošle godine, i u sklopu kojega pojedinci i tvrtke mogu za 400 kuna posaditi stablo na javnoj površini tj. financirati njegovu sadnju i održavanje, a zauzvrat dobivaju pločicu s posvetom željenoj osobi.

- Imali smo prošle godine odličan odaziv i s tim nastavljamo. U sklopu gradskih voćnjaka naši će stručnjaci reći koje je vrste najbolje saditi, koje visine i starosti - rekao je direktor Runac istaknuvši da Parkovima, nakon uspješno obavljenih poslova u Istri, stižu nove ponude za poslove od hotelskih kompanija Maistre i Valamara.

Grad Varaždin prošle je godine uveo uskrsnice za umirovljenike, koje će podijeliti i ove godine. Ove će godine uskrsnice dobiti ukupno 2660 korisnika, među kojima je najviše umirovljenika (2303-oje), a ostalo su osobe s invaliditetom.

- Uspjeli smo unutarnjim preraspodjelama uštedjeti na plaćama, koje su pale, i na preskupim odvjetničkim uslugama pa i ove godine imamo dovoljno sredstava da umirovljenicima i osobama s invaliditetom Uskrs učinimo što sretnijim i da osjete društvenu pažnju - zaključio je Čehok.

Označeno u