Ivan Čehok Foto: Martin Novosel

Čehok na kolegiju: Uvodimo socijalne kriterije za smanjenje cijena odvoza smeća

| 30.10.2018. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno

- Moram još jednom napomenuti pa možda čak i ispričati građanima koji možda zbog naših grešaka nisu bili dovoljno informirani. Mi smo bili dužni provesti zakon suklađenjem cijena Čistoće, te ta povećanja nisu posljedica lošeg poslovanja bilo Čistoće, bilo grada, nego su posljedica usklađivanja sa zakonom. Zakon je propisao da se biološki otpad mora odvajati od ostalog miješanog otpada i mi smo taj zakon morali poštivati i tu uredbu morali provesti - rekao je Ivan Čehok.

Gradonačelnik Varaždina je tako odgovorio mnogim nezadovoljnim građanima na današnjem kolegiju gradonačelnika vezano uz, za neke građane i drastična, povećanja cijene odvoza smeća, a ujedno je najavio da će se mnogima cijene smanjiti već idućeg mjeseca kada će krenuti smanjenjem cijena odvoza na temelju socijalnog statusa.

- Morali smo uvesti takvu ekonomsku cijenu, to se od nas tražilo i bez toga nismo mogli znati cijenu odvoza. Sada kada to znamo, kada imamo ekonomsku cijenu, sada grad može uvesti socijalne kriterije i dijelu građana alimentirati i ublažiti to povećanje cijene. Nikada nije bilo rečeno da će cijene ostati ovakve i da mi nećemo građanima pomoći, a mi smo morali postaviti ekonomsku cijenu po zakonu što će morati i drugi gradovi također napraviti. Već s računima sljedeći mjesec će građani vidjeti osjetno smanjenje troškova - objasnio je Čehok.

Također je prokomentirao najavu Čistoće koja je spremna pokrenuti tužbu za narušavanje časti i ugleda protiv Roberta Borovića, građana koji je ovih dana oštro na društvenim mrežama kritizirao povećanje cijena odvoza smeća te čak osnovao grupu na Facebooku, ukoliko nastavi s uvredljivim komentarima.

- Ja sam protiv takvih tužbi. Internet i Facebook demokracija se većinom svodi na pljuvanje jednog dijela građana koji su sami sebi najveća kazna. Čuo sam da su to bili jako pogrdni nazivi na račun Čistoće, ali ja nikad nikoga nisam tužio za nešto takvo i meni mogu svašta i sve napisati, ja se na to ne osvrćem i nisam baš za tužbe. Pogledao sam tu grupu na Facebooku i ima ljudi koji su tamo argumantirano raspravljali - rekao je Čehok. 

Grad je na kolegiju predstavio prve rezultate javnog poziva za bespovratna sredstva za trgovačka družtva i obrte u iznosima od 8, 12 i 15 tisuća kuna, dok sveukupni fond bespovratnih sredstava iz Poduzetničkog fonda iznosi 1 milijun 286 tisuća kuna. Zaprimili su 192 zahtjeva, od kojih 12 nije zadovoljavalo uvjete javnog poziva, 113 je bilo ispravno, a 67 njih je nepotpuno pa će imati tri dana da upotpune svoju prijavu. 

- Ovo su zaista impresivni podaci. Imamo dvostruko više zahtjeva u odnosu na 2016. godinu, a kada bismo gledali od početka primjene tog Poduzetničkog fonda imamo deseterostruko veću potražnju poduzetnika. Ako je suditi po tome, onda možemo slobodno reći da je poduzetništvo sve jače u gradu Varaždinu, posebice obrti i manje tvrtke koje su najčešći korisnici tih potpora - rekao je Čehok.

Također su najavljene umirovljeničke božićnice u iznosu od oko 120 kuna kao i prošle godine, iako postoji mogućnost i za veći iznos, ali isto tako se planira nastaviti praksa prijašnje vlasti vezana uz dječje božićnice.

-Svake godine idu umirovljeničke božićnice, što je i predviđeno proračunom, a što se tiče dječjih one nisu planirane u proračunu, a sad ćemo napraviti anketu među građanima, i ako smatraju da je to dobro i da takav oblik jednokratne isplate dobar za našu djecu onda ćemo opet ići s njima i ove godine - zaključio je Čehok.