Čehok i Patafta na sudu u Zagrebu iznijeli obranu: USKOK nam je uništio projekte Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Čehok i Patafta na sudu u Zagrebu iznijeli obranu: USKOK nam je uništio projekte

| 4.6.2018. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Gledajući kaznenu odgovornost, odbacujem optužbe da sam počinio kaznena djela, koja mi se USKOK-ovom optužnicom stavljaju na teret. Što se tiče političke odgovornosti, događaji iz optužnice odvijali su se godinama, i javnost je dobro znala za njih. Štoviše, u prvom krugu lokalnih izbora osvojio sam većinu glasova građana što znači da su smatrali da Gradsko poglavarstvo i ja dobro radimo - poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na kraju iznošenja iscrpne obrane na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak, 24. svibnja.

Ondje, podsjetimo, od veljače 2015. traje kazneni postupak protiv njega, Davora Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tvrtki VIS, T7 Grupa i Winair temeljem USKOK-ove optužnice podignute krajem 2011., a potvrđene krajem 2012. Međutim, USKOK je u travnju ove godine optužnicu izmijenio “na temelju rezultata provedenog dokaznog postupka te relevantnih izmjena Kaznenog zakona”. Odnosno, USKOK je odustao od prve točke optužnice kojom su se Čehok, Patafta i Huljev teretili za povezivanje, odnosno udruživanje s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi trima Pataftinim tvrtkama kroz pogodovanje u poslovima s Gradom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada, koji su se odnosili na zbrinjavanje komunalnog otpada, odnosno zamjenu zemljišta T7 VIS-a u Jalkovcu za gradsko zemljište u Brezju na kojem je T7 izgradio tvornicu za MBO, zatim kupnju zemljišta za izgradnju POS-ovih stanova te promjenu oko vlasničke strukture aerodroma.

Izmijenjenom je optužnicom USKOK znatno smanjio i iznos štete nastale za Grad i gradske tvrtke – umjesto prvotnih 50,9 milijuna kuna, taj je iznos sada “pao” na oko 14 milijuna kuna. Međutim, USKOK Čehoka i dalje tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a Pataftu i Vojvodu zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Kezelja i Huljev se pak tereti zbog pomaganja u tom kaznenom djelu, a Huljev i zbog poticanja na krivotvorenje službene isprave.

- U svojoj sam obrani prepričao tijek cijelog dokaznog postupka, razmatrao i analizirao dokumentaciju te se poslužio izjavama svjedoka. Iz cijelog je dokaznog postupka jasno - a to je i USKOK priznao odustajanjem od temeljne točke optužnice i smanjenja štete - da nije bilo nikakvog dogovora, pogodovanja i namjere, posebice ne svjesnog umišljaja da se napravi šteta Gradu. Dapače, uvjeren sam da bismo ovime, da se to sve ostvarilo, napravili korist Gradu - rekao je Čehok. Sve su odluke, podsjetio je Čehok, donosila nadležna tijela – Gradsko poglavarstvo ili Gradsko vijeće, i to na temelju analiza koje su prethodno provele stručne službe, ustanove, ministarstva, nadležna državna tijela i vještaci.
- Ukoliko tijela te stručne, kompetentne i nadležne osobe moraju nešto odobriti, onda je potpuno jasno da se vi ne možete ni sa kime prethodno dogovoriti jer ste ovisni o četiri ili pet drugih osoba, tvrtki ili ustanova. Mislim da će se do kraja postupka dokazati da nikakve štete nije bilo - kazao je Čehok koji, kao i ostali optuženici, očekuje oslobađajuću presudu.

Razlog za to je i tijek dokaznog postupka, odnosno sama optužnica.

- U dokaznom postupku nije bilo ni jedne izjave svjedoka, koja bi upućivala da smo se nešto dogovarali ispod stola, nekome iza leđa ili da smo nekoga obmanjivali - naglasio je varaždinski gradonačelnik.

Uz to, kako je dodao, pojedine dijelove optužnice nije razumio ni uz najbolju volju. Naročito se to odnosi na točku optužnice kojom se tereti da je, na traženje Patafte, s njime dogovorio da Winair preuzme upravljanje nad varaždinskim aerodromom stjecanjem vlasništva nad tvrtkom Zračna luka, koja je bila u stopostotnom vlasništvu Grada.

- Tu se svašta spominje, a zaključak je da je šteta nastala jer se nije plaćala zakupnina! Tu mi nikako nije jasna moja odgovornost. Uz to, optužba tvrdi da sam obmanuo Gradsko poglavarstvo, no ono je još davno prije nego sam ja o tome govorio iskazalo nezadovoljstvo s dotadašnjim zakupcem Diamondom. Gradsko poglavarstvo razmatralo je sve ugovore između Winaira i Grada te su održane tri tematske sjednice. Štoviše, članovi poglavarstva tražili su dodatne materijale i slušali prezentacije - prisjetio se Čehok.

Što su još u obrani kazali Čehok, ali i poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti