Čehok i Bosilj lomili koplja o rebalansu zbog 4,5 milijuna kuna za radove na sortirnici Motičnjak

| 27.9.2022. u 18:19h | Objavljeno u Aktualno

Glavna točka na današnjoj 12. sjednici Gradskog vijeća Varaždina bila je 7. točka u kojoj se glasalo za rebalans proračuna. Među stvarima koja se nalaze u rebalansu su sredstva za SPAS V, PONOS III i Optimum 5 Pomoćnici u nastavi te dječje božićnice u iznosu 1.255.000,00 kuna, dodatnih 550 tisuća kuna za Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina radi povećanih troškova energenata i komunalnih usluga, financiranje besplatnih obroka za školarce, 1.7 milijuna kuna za izgradnju natkrivene tribine na NK Varteks u Hrašćici itd.

Glavni kamen spoticanja tijekom rasprave o rebalansu proračuna bilo je bilo izdvajanje dodatnih sredstava na izgradnji sortirnice u Motičnjaku.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok smatra da se traženjem dodatnih novčanih sredstava u iznosu od 4,5 milijuna kuna za gradnju sortirnice kod Motičnjaka temelji na nekim lažnim tvrdnjama kao i "falsificiranom" elaboratu kojeg je naručio izvoditelj radova sortirnice koja bi bila predviđena za iskopavanje oko 8 tisuća tona građevinskog otpada.

- Želi uvaliti kukavičje jaje da građani Varaždina iz proračuna plate nečije mahalojke i sumnjive poslove te namještanja. Ako danas podržite proračun vi ćete zapravo podržati mutne i sumnjive radnje - rekao je Čehok.

Smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad na temelju geotehničkoga elaborata Stjepana Streleca i da izvođač radova ne bi smio tražiti dodatna sredstva od Grada Varaždina za radove na sortirnici tj. da bi trebao to rješavati na vlastiti trošak i da za novi trošak na račun Grada, Grad Varaždin bi trebao sprovesti novi geotehnički elaborat.

- Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen - smatra gradonačelnik Neven Bosilj.

Bosilj smatra da bi se rušenjem rebalansa kao i točke u rebalansu o dodatnim sredstvima za radove na sortirnici, odnosno sredstvima za zbrinjavanje veće količine otpada od količine koja se originalno smatralo da je tamo, moralo odustati od cijelog projekta sortirnice i riskirati novčane penalizacije zbog vremenskih rokova jer su za nju dobivena EU sredstva.

- Vi biste sada najrađe htjeli da nas se penalizira sa 35 milijuna kuna ako do 1. veljače dobivena dozvola. Nakon toga ćemo utvrditi tko je odgovoran za ove propuste - smatra Bosilj.

- Bosilj će utvrđivati propuste nakon što Grad sve to plati. Ako danas to izglasate, onda je jasno da u tome sudjelujete. Ja sam prvog dana kod primopredaje vlasti govorio da se ništa ne radi na sortirnici jer ćete gubiti korak s vremenom i nećete stići to napraviti - smatra Čehok.

Nakon toga je Hrvoje Petrić istaknuo nekoliko problema koje vidi s rebalansom proračuna kao i poveo raspravu o tome da li je provedena analiza koliko se isplati uvođenje besplatnih obroka za školarce.

- Pitanje na koji način će ovih 1,4 milijuna kuna imati učinak. Da li će se ti novci za sve obroke potrošiti i da li će imati rezultat da oni koji nisu do sada plaćali svojoj djeci obroke, sada uzimati jer je besplatno. Koliko će se od te hrane bacati više, nego što se do sada bacalo? Nisam vidio da li se provela analiza te da li se uopće zna kakav će učinak imati tih 1,4 milijuna kuna koji će se samo ove godine potrošiti -rekao je Petrić.

- Implementacija ovog projekta ide do kraja godine. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati i prema tome ćemo se prilagođavati. Osnovni standard je da bude i jedan besplatni obrok da bi dijete prošlo kroz taj dan, ali smatram da je to trebala napraviti država na nacionalnoj razini, a osim nas je napravio i Čakovec te Osiječko-baranjska županija. Ovo je jedan nadstandard, ali po meni je to nešto što bi država trebala riješiti - rekao je Miroslav Marković u raspravi.

- Vijećnik Petrić nastupa sa stajališta liberala, a ja sa stajališta socijal-demokrata. Meni je normalno da oni koji daju više u gradsku blagajnu su oni koji imaju veće plaće i koje više oporezujemo. Normalno da se taj novac daje potrebitijima koji su socijalno ugroženiji, a ne da se uzima bogatijima i daje se istima - rekao je Bosilj.

Rebalans je na kraju prošao glasanje s 12 glasova za i jednim suzdržanin glasom, a vijećnici Nezavisne liste Ivana Čehoka nisu sudjelovali u glasanju za rebalans.