Čehok: Aquatehnika se neće prodavati, a može raditi i na Aglomeraciji Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Aquatehnika se neće prodavati, a može raditi i na Aglomeraciji

| 3.10.2017. u 15:38h | Objavljeno u Aktualno

Aquatehnika, tvrtka-kćer Varkoma, koja već godinama gomila gubitke neće se prodati.

Poručio je to na današnjoj pressici varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok pojasnivši kako su, zahvaljujući višemjesečnom pregovaranju s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama, dobili potvrdu kako se tvrtka ipak može javljati na natječaje u kojima sudjeluje i njihova matična tvrtka.

- Tri smo mjeseca potrošili na pregovore kako bismo ustanovili može li Aquatehnika raditi ondje gdje se pojavljuje i Varkom, radi se o EU projektima, i sada je potvrđeno kako se tvrtka kao podizvoditelj može javiti na sve EU projekte, pa tako i na cijeli projekt Aglomeracije, do 30 posto vrijednosti radova. Budući da je projekt Aglomeracije vrijedan 700 milijuna kuna, dakle tvrtka bi kao podizvoditelj mogla raditi poslove od 200 milijuna kuna - ukazao je Čehok.

To je, kaže, odlična vijest za tvrtku i radnike i zbog toga sada nema potrebe da se ide u njenu prodaju. Štoviše, za novog je v.d. direktora imenovan Tomislav Bogović koji, ističe Čehok, pokušava konsolidirati tvrtku.

- Dobro mu je krenulo i nadam se će tvrtka biti konsolidirana, izaći iz gubitaka koje je stvarala dvije godine i da ćemo potom imati tvrtku kojom ćemo se moći kao Grad ponositi i koja će imati dovoljno tržišnih potencijala i uspjeha i biti dobar izvoditelj - rekao je Čehok.

Nakon potpisivanja partnerstva između Grada i općina na projektu Aglomeracije, Čehok je najavio kako će u srijedu biti potpisan ugovor i u ministarstvu.

- Idući tjedan možemo početi izvođače uvoditi u radove, a onda i Aquatehniku kao podizvoditelja u radove. Radnici mogu biti mirni jer Grad odustaje od prodaje. Nadamo se da će i ova tvrtka, kao i Varkom koji je u prvih šest mjeseci bio u gubitku, šri čemu to nije kritika upravi, biti konsolidirana. Bit će to sigurno dvije tvrtke koje će biti perjanica građevinskog razvoja - dodao je Čehok.

Što se tiče uprave Aquatehnike, najavljuje kako će biti raspisan natječaj za direktora te će biti strogi uvjeti.

- Tražit će se netko s dobrim menadžerskim iskustvom u građevini te se nadamo da ćemo pronaći čelnu osobu koja će moći raditi - najavio je Čehok.

bogovi

V.d. direktora Aquatehnike slikovito je pak poručio da je činjenica što tvrtka ipak može sudjelovati na natječajima gdje se pojavljuje Varkom „kao da su bili u tunelu te je sada netko upalio svjetlo i vidi se izlaz“.

- Tvrtka je godinama bila jedna od vodećih u niskogradnji, no došla je u situaciju da se nije mogla javiti na pojedine natječaje. Činjenicom da može biti podizvoditelj na projektu Aglomeracije otvaraju se nove perspektive jer će to omogućiti restrukturiranje i nabavu nove mehanizacije, a i djelatnici će mirnije spavati. Situacija u kojoj nisu znali hoće li ostati bez posla, unijela je nemir među njih i vjerujem da sada sto obitelji može mirnije spavati - poručio je Bogović.

Prema njegovim riječima, tvrtka, u kojoj je v.d. direktora od početka rujna, trenutno je stabilna te se gubiti pokrivaju iz tekućeg poslovanja. Međutim, morat će se zadužiti bilo kratkoročno bilo dugoročno kako bi mogla pokriti obveze.

- Ipak, iz ovih poslova mislim da se može ostvariti napredak tvrtke te servisirati dugovi i obveze prema dobavljačima te vjerujem da će tvrtka poslije nove godine biti potpuno stabilna. Nemamo ni sada pritisaka dobavljača, budući da nas doživljavaju kao tvrku kćer Varkoma koja je jača, i normalno funkcioniramo, no činjenica što nije bilo posla od nove godine, dovela je do toga da smo radili s vrlo malo dobiti ili čak s gubitkom - naveo je Bogović.

U prvih je šest mjeseci, ističe, ostvaren gubitak od šest milijuna kuna i iako je praktički nemoguće da tvrtka ovu godinu završi „u plusu“ zaustavit će se negativni trend.

- Konsolidirat ćemo financije, postati likvidni, no bez zaduživanja trenutno ne. Ovi poslovi nam otvaraju mogućnost da se zadužimo i servisiramo svoje obaveze - rekao je Bogović.

Priznaje kako još uvijek ne razmišlja o tome da se javi na natječaj za direktora tvrtke te će o tome razmisliti nakon što se tvrtka konsolidira i raspiše natječaj. Na novinarsko pitanje zadovoljava li stroge uvjete natječaja koje je najavio gradonačelnik, ističe da nije građevinar po struci.

- Ipak, završio sam menadžmenet te imam iskustva u vođenju velikih sustava. Vidjet će se po uspjehu nakon ova dva, tri mjeseca koliko ću biti tu jesam li uspješan ili nisam - zaključio je.

aquatehnika