Caritasu Varaždinske biskupije iz EU oko dva milijuna kuna

| 9.11.2018. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

​S ciljem da se ponude još kvalitetniji obroci korisnicima biskupijskog Caritasa te da se ujedno povežu i domaća poljoprivredna gospodarstva kao ponuditelji hrane, Varaždinska biskupija u suradnji s Gradom Varaždinom uključila se u projekt,,PLUS - Pružanjem pomoći ublažavamo našim sugrađanima životni status" odobrenog u sklopu Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a koji je predstavljen danas u Pastoralnom centru.

Naime, projektom PLUS pripremat će se i dijeliti besplatni obroci za pripadnike ciljnih skupina projekta. Osim prehrane u pučkoj kuhinji, u okviru projekta, dostavljat će se paketi hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od pučke kuhinje.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije, Ante Šola kaže da je projektom obuhvaćeno 200 osoba kojima je pomoć potrebna iako Caritas ima oko 300 korisnika mjesečno.

- Točnije 262 osobe su prijavljene u Caritas, ali dođu neki namjernici, nešto Roma i nitko nije isključen. Svima pokušavamo pomoći. Projekt će nam dati vjetar u leđa jer moramo malo predahnuti nakon gradnje novog Caritasovog centra. Smatram da će ovih skoro dva milijuna kuna i više nego dobro doći za te ljude kojima pomažemo da im se omogući kvalitetniji obrok. Želimo da ti ljudi osjete da zajednica, Caritas, Grad i Županija brinu o njima - ukazao je Šola.

Projekt, kojemu je vrijednost 1.890.959,27 kuna je počeo u rujnu i potpisan je te uskoro kreće javna nabava po kojoj će se Caritas povezati s domaćim OPG-ovima kao ponuđačima hrane, a traje godinu dana.

Da je projekt važan za korisnike Caritasa složio se i gradonačelnik Ivan Čehok dodajući da je projekt nastavak izvrsne suradnje Caritasa i Grada te Razvojne agencije Sjever DAN.

- Ovo je sigurno jedan dobar projekt jer svaka kuna koja ide iz europskih fondova rasterećuje građane i vjernike tako da se nadam da će nam Europa i dalje odobravati ta sredstava za ovaj projekt. Nadam se da će se tu uključiti i domaće tvrtke, poljoprivredni proizvođači, prehrambene tvrtke jer i njima je omogućeno da se jave na natječaje pa da zajedno s Caritasom prehranimo građane koji su u potrebi. Uvijek će biti građana u potrebi i najbogatije europske države imaju ljude koji se ne mogu prehraniti ili egzistencijalno zbrinuti. Tako pokazujemo građansku svijest, solidarnost i altruizam i ovih milijun i 900 tisuća kuna sigurno će Caritasu pomoći - rekao je Čehok te pozvao sugrađane, posebno gospodarske tvrtke da se jave Caritasu i pomognu.