Capak: Kreće testiranje u tvrtkama s velikim brojem zaposlenika u Varaždinskoj županiji Foto: Screenshot N1

Capak: Kreće testiranje u tvrtkama s velikim brojem zaposlenika u Varaždinskoj županiji

VV / N1 | 9.12.2020. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer danas je na konferenciji za medije iznio najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, a odgovarajući na novinarska pitanja, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je i testiranje brzim antigenskim testovima u tvornicama u Varaždinskoj županiji, piše N1.

>> Koronavirus u Hrvatskoj: 4520 novo zaraženih u posljednja 24 sata

- Postoji više načina upotrebe brzih antigenskih testova. U dijagnostici je zlatni standard PCR, a negativni na brzim testovima se trebaju provjeriti PCR-om. Koristi se na odjelima hitne pomoći gdje je nužno brzo utvrditi je li pacijent pozitivan. I treći način je screening gdje se među asimptomatskim ljudima provodi testiranje da se vidi koliko je među njima pozitivnih. Rezultati brzih testova u dijagnostičke svrhe objavljuju se posebno. U domovima za starije to se provodi kao epidemiološka mjera. Ako se pronađu pozitivni, hitno ih se izolira kao i njihove kontakte. Rezultati će se objaviti kad se sve završi. Ista stvar je provedena u školama u Zagrebu - rekao je Capak.

- Prilikom boravka predstavnika nacionalnog stožera u Varaždinu bilo je rečeno da su njima problem velike firme gdje smatraju da imaju puno pozitivnih. Pokrenuli smo jučer sa HZJZ-om u Varaždinu projekt za testiranje velikih firmi s puno zaposlenih u toj županiji. Danas se već postavljaju tehnički uvjeti u firmi Calzedonia koja ima preko 2000 zaposlenih. Pretpostavljam da ćemo idućem razdoblju testirati oko 10 tisuća zaposlenih u velikim firmama - najavio je Capak.