Capak: Delta soj koronavirusa potvrđen i u Varaždinskoj županiji Foto: ECDC / ilustracija

Capak: Delta soj koronavirusa potvrđen i u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 25.6.2021. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj su dosad evidentirana 23 slučaja zaraze indijskom, odnosno delta varijantom koronavirusa, i to u pet županija.

- Dosad smo sekvencirali više od 6.000 uzoraka. Prije par tjedana se pojavio indijski soj i zasad imamo 23 uzorka koji su detektirani kao indijski ili delta soj. Županije u kojoj se pojavio delta soj su Zagrebačka, Splitska, Međimurska, Varaždinska i Šibensko-kninska - rekao je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dodao je da se delta soj širi 30-40 posto brže od klasične varijante.

- Postoje indicije da je bolest teža, ali znanstvene potvrde još nema. Zabrinuti smo ako bi se kod nas raširio taj soj, onda bi trebale biti pojačane epidemiološke mjere - napomenuo je.

Bilo je riječi i o digitalnim Covid-potvrdama, koje stupaju na snagu 1. srpnja. Najavljeno je da će se mijenjati nacionalni kriteriji za testiranje kao dokaz o preboljenju Covida.

Naglašeno je da će od 1. srpnja na snazi biti novi kriteriji za testiranje, tako da će se brzi antigenski testovi koji su pozitivni morati potvrditi PCR-om. Nešto više od 45.000 ljudi u Hrvatskoj, kojima je bolest potvrđena brzim antigenskim testom, od idućeg će tjedna moći dobiti Covid potvrdu.