Čajić: Ako će svi grabiti, Varteks neće opstati!

| 25.5.2024. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

- Varteksu treba pauza, određeno vrijeme tijekom koje bi sav novac od prodaje nekretnina, ako nema drugog rješenja, išao njemu za proizvodnju, dakle i dobavljačima i ostalo. Spreman sam na to, ali ja nisam jedini vjerovnik, veli Čajić

Za kupnju nekretnine u sklopu kompleksa Varteks zainteresirana je bila tvrtka Lukabella, čija je osnovna djelatnost ulaganje u razvoj vlastitih nekretnina. Upravi dioničkog društva Varteks spomenuta je čakovečka tvrtka tijekom siječnja uputila službenu ponudu za kupnju nekretnina. Međutim, ni četiri mjeseca kasnije ne stiže nikakav odgovor, doznajemo od Zlatka Đurkina, vlasnika tvrtke Lukabella, koji nam je rekao da i dalje postoji interes za kupnju nekretnine.

Za prodaju treba - dogovor

Đurkin nije jedini poduzetnik koji čeka odgovor. Ima i drugih poduzetnika, prvenstveno iz Varaždinske i Međimurske županije, koji su poslali ponude za kupnju nekretnina, ali još uvijek čekaju odgovor. Neki ne samo mjesecima, nego i godinama. I to ne bi bilo čudno da prodaju neaktivne imovine i njegovi glavni dioničari javno ne ističu kao jedno od rješenja složene poslovne situacije.

- Kompanija je spašena iz mrtvih prije četiri godine. I od tada je prolazila kroz teške probleme, iako vjerujem da su svi mogli vidjeti preokret u poslovanju, a pitanje velikih dospjelih dugova moglo se riješiti prodajom preostale nepotrebne imovine, de facto u vlasništvu banaka, kako bi se financirala proizvodnja i napredak poslovanja. Većina vrijedne imovine je rasprčkana ranije. Nažalost, neki vjerovnici već duže blokiraju transakcije jer se ne mogu dogovoriti koliko bi tko od njih uzeo od toga, umjesto da većinu ostave Varteksu, spase biznis i naplate se kasnije. Ključno je da se banke i jedan privatni vjerovnik dogovore oko micanja hipoteka da bi se mogla napraviti transakcija zemljištem iz čega treba doći nužni obrtni kapital i ukloniti se blokade – rekao je Nenad Bakić još kada je bio najveći dioničar varaždinske tvrtke iz koje se povukao, naglašavajući da mu je Varteks, zbog gubitaka,  bila najveća životna greška.

Bilo je to 2022. godine, a u međuvremenu su se vjerovnici uspjeli dokraja dogovoriti o prodaji tek jednog dijela zemljišta u Zagrebačkoj, onog na kojem je izgrađena trgovina Kauflanda, i to teškom mukom, nakon što je Grad Varaždin skoro digao ruke od sporazuma oko pristupa, ali se na kraju ipak predomislio. Doduše, potpisan je sporazum o kupoprodaji sjeverno-zapadnog dijela kompleksa Varteksa austrijskom SES-u, ali tu se neće vidjeti najavljivani trgovački centar tako dugo dok Varteks o svom trošku ne riješi infrastrukturu, prvenstveno vodovod, kojeg treba izmjestiti o svom trošku da bi mogla početi gradnja, odnosno prije toga rušenje i uklanjanje starih industrijskih pogona.

Dakle, iako je još 2021. godine “Varteks kvart – urbana regeneracija” proglašen strateškim investicijskim projektom Vladu, što je trebalo pojednostavniti prodaju neaktivne imovine i posebice njihovo stavljanje u novu funkciju, prodaja je zastala. Stoji, iako ima zainteresiranih kupaca poput spomenute čakovečke tvrtke.

25_02_2021_Elaborat_Varteks-16.jpg

Tko (ne)će podmetnuti leđa

Koji je razlog ove, paradoksalne situacije: novaca nema, nekretnine se ne prodaju, a zainteresiranih ima? Mogao biti onaj na koji je bio ukazao Bakić: vjerovnici se ne mogu dogovoriti koliko bi tko od njih uzeo od ponuđenog. Međutim, moguće je i da ponuđeno nije dovoljno za jednog ili više vjerovnika, a zna se i da su neki razmišljali o preuzimanju svih obveza vjerovnika, odnosno banaka, uz popuste. Primjerice, Stjepan Čajić, koji zajedno s Karlom Ćorluka ima gotovo polovicu dionica Varteksa, potvrdio je da je ranija uprava imala nakanu da EOS Matrix otkupi s popustom sva potraživanja banaka i drugih zajmodavaca prema Varteksu, među kojima je i on, ali je na kraju sve propalo. Zašto?

- EOS Matrix je izjavio da ga ne zanima proizvodnja, nego samo nekretninski posao. Kao i svi vjerovnici, ponudio sam EOS Matrixu diskont na potraživanja, jer je to tada izgledala kao jedina opcija da se dobije neki novac. No, budući da bez zaloga ne bih imao utjecaja na pregovore o cijeni nekretnina između uprave i kupaca, tražio sam i dobio pravo prvokupa kojim sam htio osigurati da uprava Varteksa ne može, nakon što bih dao diskont, sklopiti nekakav “deal”, kojim bi se nekretnine prodale ispod realne cijene. Jer, kao što znate, kada dajete ponudu za kupnju, ukoliko znate da postoji još netko i da bi vam ista mogla izmaknuti, dat ćete najbolju moguću cijenu. Međutim, EOS Matrix je odustao jer je preduvjet za otkup potraživanja bio raskid agenture između dviju banaka, a to se pokazalo kao neizvedivo, budući da je navodno jedna banka tražila od druge da joj nadoknadi gubitak nakon raskida, veli Čajić, naglašavajući da je pravo prvokupa, koje ima on i S-park, potencijalni štit od rasprodaje i u slučaju, nedajbože, stečaja i smeta onom tko želi kupiti nekretninu ispod cijene.

Dakle, iako se tvrdi da prodaja nekretnina i preboj duga prema Gradu stoje zbog želje da (se) dobije što više, Čajić ukazuje na druge, posebno banke.

- Onaj tko želi kupiti nekretninu, želi je bez tereta. I tu dolazimo do banaka, koje imaju založna prava, posebno HBOR-a, koji bi sav novac od prodaje, a Varteksu treba novac za proizvodnju, a tu su i drugi vjerovnici, odgovorio nam je Čajić, koji od banaka istovremeno traži i da mu za vraćanje nove pozajmice prepuste ratu za nekretninu prodanu SeS-u.

Drži da je svako vrijeme je pravo, ako je dobra cijena.

- Za neke nekretnine smatram da imamo korektne ponude, a za neke druge možda još i ne, i za te druge ima smisla sačekati da se razvije kompleks. Varteksu treba pauza, određeno vrijeme tijekom koje bi sav novac od prodaje nekretnina, ako nema drugog rješenja, išao tvrtki za proizvodnju, dakle i dobavljačima i ostalo. Spreman sam na to, ali ja nisam jedini vjerovnik. Dakle, nužno je da se svi vjerovnici suglase s time, a ne samo neki. Ako će svi grabiti, gledati samo svoje interese, onda Varteks neće opstati, upozorava Čajić, koji ne vidi zašto se njega proziva jer je spreman dati novu pozajmicu pa dokapitalizirati Varteks, a smatra da ima podršku radnika.